Norge dobler støtten til kampen mot ebola

Det er stor fare for at ebola kommer til Europa. Nå øker Norge støtten til kampen mot sykdommen med 89 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge dobler støtten i kampen mot ebola og tar nå kontakt med FN, den britiske regjering og andre relevante aktører med tilbud om å støtte deres operasjoner med personell og utstyr.

Frykter hundretusener smittet 

– Situasjonen er kritisk i ebolarammede land i Vest-Afrika. Utbruddet akselererer fortsatt raskere enn responsen. Det trengs en dramatisk og rask oppskalering av innsatsen om utbruddet skal stanses, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.

3400 personer er døde etter å ha blitt smittet av ebolaviruset i de vestafrikanske landene, Sierra Leone, Liberia, Guinea og Nigeria. Smitten er ute av kontroll, og myndighetene i de rammede landene klarer ikke behandle alle som blir syke. Verdens helseorganisasjon frykter at flere hundretusen vil smittes det neste halvåret.

Stor fare for spredning til Europa

Det er også stor fare for at smitten vil spre seg utover denne regionen. 

Det er 75 prosent sjanse for at ebolaviruset som herjer i Vest-Afrika, vil spre seg til Frankrike innen utgangen av oktober, advarer eksperter. Sjansen for at det dødelige viruset vil spre seg til Storbritannia, er 50 prosent, mens det er 40 prosent risiko for at ebola rammer Belgia, advarer eksperter ved Northeastern University i Boston, skriver den britiske avisa The Independent.

Årsaken er flytrafikken mellom vestafrikanske og europeiske land.

– Dette er i virkeligheten et lotteri, sier virusekspert Derek Gatherer til nyhetsbyrået Reuters.

Personell og utstyr til Afrika

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier at helsesektoren har både utstyr og personell som kan stilles til rådighet for kampen mot ebola.

– Vi vil nå i samarbeid med FN, og andre involverte, identifisere hva det er mest nyttig at vi bidrar med, sier han.

Det gjøres nå forberedelser for å kunne stille med lufttransportstøtte til frakt av personell og utstyr dersom det er behov for det.

Evakueringsplaner

Myndighetene har på plass en løsning for personellets sikkerhet. Ved mistanke om smitte, eller bekreftet smitte, kan de syke evakueres med sivile ambulansefly fra USA og andre land. 

– Det arbeides også intenst med etablering av en back-up løsning for bruk av C-130 Hercules til medisinsk evakuering, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Isolatplasser ved Oslo Universitetssykehus vil også kunne benyttes, om det oppstår behandlingsbehov for internasjonalt hjelpepersonell.

USA fikk merke hvor lett smitten kan spre seg utover Vest-Afrika da en ebolasmittet mann ble syk i USA flere dager etter at han ankom fra Liberia.

184 millioner

Med den nye bevilgningen på 89 millioner dobler Norge støtten til innsatsen mot ebola. Den samlede norske støtten beløper seg nå til 184,2 millioner kroner. Deler av bevilgningen vil bli gitt i form av pengestøtte til FN, Røde Kors og andre frivillige organisasjoner.

Helse- og omsorgsdepartementet har i samarbeid med Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og Samferdselsdepartementet de siste ukene forberedt tiltak for å møte ebolautbruddet, blant annet når det gjelder medisinsk evakuering og hjelpetiltak i Vest Afrika.