Coop kjøper ICA Norge

Coop Norge har inngått avtale om å kjøpe aksjene i ICA Norge for 2,5 milliarder kroner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjøpet gjelder ICAs dagligvarevirksomhet i Norge, bestående av 553 butikker. 

ICA skriver i en pressemelding mandag morgen at de i en periode har sett på ulike alternativ for å sikre langsiktig lønnsomhet i den norske virksomheten. Et alternativ har vært å drive videre i en kraftig redusert form, eller å selge selskapet. 

Øverst i artikkelen kan du se pressekonferansen mandag formiddag.

– Den beste løsningen

– Salget av ICA Norge til Coop Norge er den beste mulige løsningen for vår virksomhet i Norge. Den innebærer at flere butikker og arbeidsplasser blir bevart enn om vi skulle drevet videre i en langt mindre skala enn i dag, sier Per Strömberg, konsernsjef i ICA Gruppen, i pressemeldingen.

På landsbasis hadde Coop og ICA Norge ved sist årsskifte en markedsandel på henholdsvis 22,7 prosent og 11,1 prosent.

– Oppkjøpet av ICA vil styrke de lokale butikkene i distriktene og spesielt i Nord-Norge. Framtiden er langt tryggere nå og man kan puste lettet ut dersom avtalen med Coop blir godkjent av konkurransetilsynet, sier Jan Andersen, styreleder i norske ICA-kjøpmenns forening til TV 2. 

Må godkjennes

Avtalen må godkjennes av Konkurransetilsynet. Tilsynet må ta sin beslutning innen 130 arbeidsdager etter mottatt søknad.

– Overtakelsen av ICA Norge er et stort og viktig løft for Coop. Det er også den beste løsningen for ansatte, forbrukere og leverandører når situasjonen er slik at ICA avslutter sitt engasjement i Norge, sier administrerende direktør Svein Fanebust i Coop Norge.

– Konkurransen blir enda tøffere

NorgesGruppen tror ikke Coops oppkjøp av ICA Norge svekker konkurransen i det norske dagligvaremarkedet, snarere tvert imot.

Dersom Konkurransetilsynet godkjenner Coops oppkjøp av ICA, står det tre store dagligvareaktører igjen i Norge: Coop, NorgesGruppen og Rema 1000.

– Coop vil trolig komme styrket ut av dette, noe som sannsynligvis betyr ytterligere skjerpet konkurranse, sier Per Roskifte, konserndirektør for kommunikasjon i NorgesGruppen til NTB.

Også Rema-sjef Ole Robert Reitan tror oppkjøpet vil føre til økt konkurranse.

Se reportasje:

NorgesGruppen inngikk tidligere i år en innkjøps- og distribusjonsavtale med ICA. Likevel har det vært kjent en stund at ICA vurderte å selge sin virksomhet i Norge.

Samarbeidsavtalen mellom NorgesGruppen og ICA bortfaller som følge av oppkjøpet.
NorgesGruppen er fortsatt landets største matvarekjede, med en markedsandel av dagligvarehandelen på 39,3 prosent.

(NTB/TV 2)