PERFEKT AVSLUTNING: Daniel Martin tok sesongens første seier i Lombardia. Foto: AFP PHOTO / LUK BENIES.
PERFEKT AVSLUTNING: Daniel Martin tok sesongens første seier i Lombardia. Foto: AFP PHOTO / LUK BENIES.

Endelig gikk «ulykkesfuglen» Dan Martin til topps

Men uhellet var ute for Lars Petter Nordhaug i Il Lombardia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag stod sykkelsesongens siste gigant for tur: Il Lombardia, det femte og siste av de såkalte Monument-rittene.

Rittet blir ofte sett på som en mulighet for hevn for de som mislyktes i VM uken før, men denne gangen fikk seiersherren hevn for 12 måneder med uflaks.

Uflaks, uflaks og uflaks
I tilsvarende ritt i fjor veltet Martin i siste sving og måtte nøye seg med fjerdeplass. 

På vei mot en mulig seier i Liège-Bastogne-Liège i vår gikk han igjen på trynet i siste sving og måtte se en enorm mulighet gå tapt.

Som om ikke det var nok, veltet han på den første etappen av årets Giro d'Italia, som gikk på den irske øyen, og måtte bryte. Skadene han pådro seg der gjorde at også årets Tour de France gikk i vasken.

Men på søndag var det omsider ingenting som kom i veien for den populære Garmin-Sharp-rytteren.

På den siste kilometeren stakk han fra en favorittgruppe bestående av storfavoritter som Alejandro Valverde, Rui Costa, Joaquin Rodríguez, Philippe Gilbert og Samuel Sánchez, og gikk lekende lett inn til en overlegen soloseier. 

– Fantastisk å vinne etter all uflaksen
Hvorfor det ble så lett? I all hovedsak fordi ingen i gruppen ville ta ansvaret for å hente inn igjen iren, som derfor fikk fri vei til målstreken i Bergamo.

– Jeg elsker dette rittet - det er ett av mine favorittritt. Jeg har blitt nummer to her tidligere, og krasjet i siste sving i fjor. Det er fantastisk å vinne etter all uflaksen jeg har hatt dette året. Laget har likevel trodd på meg hele veien, og det er fantastisk å vinne dette rittet, sa Martin i et intervju med Eurosport etter målgang.

Den 28 år gamle iren står nå med to Monument-seire - i fjor gikk han nemlig til topps i Liège-Bastogne-Liège. De tre resterende Monumentene er Milan-San Remo, Ronde van Vlaanderen og Paris-Roubaix.

Et par sekunder bak iren kom Valverde inn til andreplass, mens Rui Costa, i sitt første ritt uten verdensmestertrøyen, kom på tredje.

Den nye verdensmesteren, Michael Kwiatkowski, ble ikke den faktoren i finalen som mange kanskje hadde trodd og håpet. Polakken slet tilsynelatende voldsomt med kramper mot slutten av rittet, og havnet langt bak de beste i mål.

Nordhaug hindret av velt
Den eneste nordmannen som var med i løpet, Lars Petter Nordhaug, satt lenge med i fronten av feltet, men klarte ikke å holde følge med de beste på vei opp siste bakken. I gruppen bak den første gikk det attpåtil en velt i siste sving, hvor Belkin-rytteren ble hindret.

Nordmannen skal dog ikke ha pådratt seg noen skader.