Anne dokumenterte samboerens grove vold - voldsmannen fikk bare seks måneder i fengsel

Den nye straffeloven kunne gitt voldsmannen strengere straff, men den er nesten 10 år forsinket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare i fjor mottok politiet over 3300 anmeldelser på vold i nære relasjoner. Den nye straffeloven, som ble vedtatt for snart ti år siden, hever strafferammene for grov vold i nære relasjoner fra 6 til 15 år. Men på grunn av dataproblemer i politiet har loven ennå ikke trådt i kraft. 

En perfekt mann

Høsten 2006 ble Anne Sønstebø sammen med det hun tror er mannen i sitt liv.
– Han var så perfekt. Jeg tenkte han måtte være den beste partneren jeg noengang kunne drømme om å få, sier hun.

Men etter en stund viser han en annen side. Han blir voldelig.

– Første gangen han var voldelig på en slik måte at jeg virkelig ble skremt, var etter at jeg hadde hatt en liten mageoperasjon. Da dyttet han meg over sofaen, forteller hun.

Ny straffelov

STORE SKADER: Voldsmannen banket opp Anne i tre og en halv time, slik at leppa sprakk.
STORE SKADER: Voldsmannen banket opp Anne i tre og en halv time, slik at leppa sprakk.
GROV VOLD: Anne dokumenterte skadene samboeren påførte henne.
GROV VOLD: Anne dokumenterte skadene samboeren påførte henne.

I 2005, året før Anne møtte det hun trodde var den perfekte mannen, vedtok Stortinget den nye straffeloven. Den skulle erstatte loven fra 1902, og strafferammene for grov vold i nære relasjoner ble hevet fra fra 6 års til 15 års fengsel. Men loven trer ikke i kraft. Og i mellomtiden fortsetter volden hjemme hos Anne. Blåmerkene tar hun bilde av i skjul.

– Han var så troverdig i måten han forklarte hvorfor ting hadde skjedd sånn som de hadde skjedd, at jeg trodde på han. Og jeg trodde egentlig det var min skyld etterhvert, sier hun.

I valgåret 2009 har loven har ennå ikke trådt ikraft. Og mens politikerne driver valgkamp, har Annes liv blitt et helvete.

– Da bor jeg i et hjem med en mann som gjør alt han kan for å få meg til å på en eller annen måte bli borte. For godt, sier hun. 

Prøvde å ta selvmord

En kveld orker hun ikke mer. Hun prøver å ta sitt sitt eget liv - og overlever såvidt. Noen dager etter at hun har kommet hjem fra sykehuset, har samboeren vært på fest. Da banker henne opp i tre og en halv time. Leppa hennes sprakk som et resultat av volden -sprekken var 4,5 cm lang og 1 cm dyp.

– Jeg måtte få næring gjennom sugerør i én måned, og det gikk tre måneder før jeg kunne smile igjen, forteller hun.

Hun skjønner at det vil skje igjen, og bestemmer seg for å ta opp volden på mobiltelefonen sin - i tilfelle hun ikke overlever.

– Det var ikke sikkert jeg ville være i stand til å avgi vitneforklaring hvis noe virkelig alvorlig skjedde, og da ville jeg at det skulle være igjen noe etter meg, sier hun. skulle være noe igjen etter meg.

I et 23 minutter langt lydklipp blir volden mot Anne dokumentert, og til slutt går hun til politiet med lydklippet.

Fortsatt ikke trådt i kraft

Saken mot Annes ekssamboer kommer opp for retten i 2010. Da er det fem år siden straffeloven ble vedtatt i Stortinget, men den har ennå ikke trådt i kraft. Grunnen er at politiets datasystemer er for gamle og for dårlige til å takle alle de nye paragrafene. Derfor blir Annes ekssamboer dømt etter loven fra 1902 - han får seks måneders fengsel.

Bare i fjor mottok politiet over 3300 anmeldelser på vold i nære relasjoner. Men snart ti år etter at den nye straffeloven ble vedtatt, har den fortsatt ikke trådt i kraft. Og de nye strafferammene kan derfor ikke benyttes av domstolene.

Anundsen: - En skam

Justisminister Anders Anundsen (Frp) lover nå at den nye straffeloven skal bli iverksatt om ett år.

– Det er en stor tragedie og en skam at straffeloven ikke har blitt iverksatt tidligere. Dette tok jeg opp med en gang jeg ble statsråd. Jeg har også fått beskjed om at det er dataproblemer som er årsaken, men det kan ikke finne meg i.

Anundsen har gitt klar beskjed om at den nye straffeloven skal iverksettes, selv om dataproblemene fortsetter.

– Loven blir satt i verk om ca. ett år. Det er helt avgjørende at vi holder den målsetningen, sier han til TV 2.