Skolen legger vekt på et inkluderende miljø, men får tyn i lokalmiljøet. Foto: Harbour Primary School/HO
Skolen legger vekt på et inkluderende miljø, men får tyn i lokalmiljøet. Foto: Harbour Primary School/HO

Barneskole frykter transefobi – innfører unisex-do for treåringer

LONDON (TV 2): En liten barneskole i utkant-England har bygget om alle toalettene sine for å hindre fordommer mot transseksuelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Harbour Primary School i Newhaven, East Sussex er helt i front i arbeidet med å bekjempe gammeldagse fordommer.

I et banebrytende grep på å komme aktivt på banen allerede før barna utvikler en særlig stor forståelse for problemstillingen, må de belage seg på å dele do – alle som en. Det skriver The Sun.

Skolen har elever i alderen fra tre til 11 år. Formålet med tiltaket er at elever som er transseksuelle eller er usikre på sin kjønnsidentitet skal slippe å måtte tenke på hva som er riktigst å bruke av gutte- og jentedo. 

Men reaksjonene har ikke latt vente på seg i nokså kulturelt konservative Sussex, sør i England.

– Dette slår meg som politisk korrekthet som har gått helt av skaftet. Dette er bittesmå barn. Som 62 år gammel mann lurer jeg på hvilken planet disse menneskene er på, sier kommunestyremedlem Ian Buchanan til avisen.

«Vi vil at familiene med barn på vår skole skal føle seg informert om hvordan man effektivt kan hjelpe transseksuelle barn og barn som er usikre på sin kjønnsidentitet gjennom å forhindre enhver form for transefobi på skolen», heter det i et brev til foreldrene fra skolen.

I dokumentarserien «Født i feil kropp», som TV 2 har sendt i høst, kommer det frem at en stor del av de som føler at de kan være født som feil kjønn er barn. Stiftelsen Mermaid, som hjelper barn som tviler på sin kjønnsidentitet, hyller tiltaket.

– Dette er en enorm fordel for disse barna, sier en talsmann for stiftelsen.

Flere av foreldrene ved skolen i Newhaven mener likevel at tiltaket skaper problemer:

– Min sju år gamle datter synes det er skremmende å gå på samme toalett som guttene. Mange går ikke på do på skolen nå i det hele tatt, og holder seg heller hele dagen til de kommer hjem, sier Louise Morgan (34).

I en inspeksjonsrapport fra Ofsted fra tidligere i år, fikk skolen gode tilbakemeldinger på arbeidet sitt med å skape et inkluderende fellesskap, men det ble påpekt at læringsmiljøet likevel ikke er helt optimalt.