I OSLO: Madani ait Uohanni er i Oslo for å markere at Thor Heyerdahl ville fylt 100 år.
I OSLO: Madani ait Uohanni er i Oslo for å markere at Thor Heyerdahl ville fylt 100 år.

Heyerdahl ville blitt 100 år i dag

Madani hadde aldri vært på båttur – så møtte han Thor Heyerdahl

Direktøren på Heyerdahls hotell i Marokko fikk plutselig sitt livs tilbud.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Våren 1970 forbereder Thor Heyerdahl seg til en ny grensesprengende ekspedisjon. Han har allerede forbløffet verden med Kon-Tiki-ekspedisjonen, men har lenge hatt et ønske om å vise at det kunne ha vært kontakt mellom gamle de sivilisasjonene i Afrika og sør-amerikanske indianere.

Året før hadde han mislyktes under den første Ra-ekspedisjonen, men han nektet å gi opp. Nå er han kommet tilbake til stedet hvor den første Ra-ekspedisjonen startet, Safi i Marokko.

Her skal han og gruppen av ekspedisjonsdeltakere gå igjennom de siste forberedelsene før de igjen skal forsøke å krysse Atlanterhavet i en båt av papyrus, konstruert slik Heyerdahl trodde oldtidens båtbyggere langs middelhavet kunne gjort det.

Problemer like før avgang

En av deltakerne i gruppa som skal være med Heyerdahl over Atlanterhavet er Abdullah Djibrine fra Chad.  Djibrine var med i den mislykkede Ra-ekspedisjonen året før, og er nå på plass i Marokko kort tid før Ra II skal legge fra land. Men Djibrine tviler. Han tenker på familien, og rives mellom to leirer. 

PRESSEMØTE: Alle ville ha en bit av Thor Heyerdahl før avreise i Marokko. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse fra Madani Ait Ouhanni.
PRESSEMØTE: Alle ville ha en bit av Thor Heyerdahl før avreise i Marokko. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse fra Madani Ait Ouhanni.

Heyerdahls ekspedisjonsmannskap har tatt inn på et hotell i Safi, som de skal bo på i ukene før ekspedisjonen starter. Direktøren på hotellet er veldig interessert i prosjektet, og får god kontakt med flere av deltakerne. Han er stolt over å ha verdenskjente Thor Heyerdahl på besøk, og blir fascinert Heyerdahls planer. Ekspedisjonen nærmer seg, og hotelldirektøren får inntrykk av at alt er klart for avreise. 

Men slik er det ikke. På kvelden den 7. mai kontakter Thor Heyerdahl hotelldirektøren med dårlige nyheter. Abdullah Djibrine har trukket seg fra ekspedisjonen. Heyerdahl trenger et fulltallig mannskap på den farlige ferden og er i krise. Helt uforberedt får marokaneren et sjokkerende tilbud: Thor Heyerdahl vil ha ham med over Atlanterhavet.

Den unge hotelldirektøren har aldri vært på sjøen før, men takker ja på sekundet. 

– Ville gjøre noe spesielt

Hotelldirektøren i Safi heter Madani Ait Ouhanni, og denne uken er han på besøk i Oslo for å markere at Thor Heyerdahl ville blitt 100 år mandag 6. oktober. Han husker den sjokkerende samtalen som om det var i går. 

– Jeg hadde ofte i livet tenkt på muligheten for å gjøre noe stort og spesielt. Jeg visste at turen ville bli hard og vanskelig, men så tenkte jeg bare: "La oss gjøre det, også får vi oppsummere hvordan det går etterpå", sier han til TV 2.

Men selv om Madani  var fast bestemt på å dra, møtte han sterk motstand fra familie og venner. 

– Mange minnet meg på at jeg aldri hadde vært på sjøen før i hele mitt liv. De spurte: Hvorfor gjør du dette? Jeg svarte at jeg bare måtte gjøre det. Jeg ønsket å representere landet mitt i denne ekspedisjonen. 

Aldri redd

Som sagt så gjort. 17. mai 1970 forlater han den trygge tilværelsen i Safi og for å seile på åpent hav for aller første gang. 

Madani vet ikke opp og ned på en seilbåt, men lærer raskt. Snart får han sine egne arbeidsoppgaver på Ra II. Han finner seg til rette på havet, men snart skal mannskapet på åtte møte problemer.

UTEN TRENING: Madani Ait Ouhanni fant seg til rette på havet selv om han ikke kunne seile. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse fra Madani Ait Ouhanni.
UTEN TRENING: Madani Ait Ouhanni fant seg til rette på havet selv om han ikke kunne seile. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse fra Madani Ait Ouhanni.

– For hver dag som gikk så vi at vannet kom nærmere. Båten sank litt og litt for hver dag. 

Båten var for tung og situasjonen utviklet seg til det som kunne blitt en skjebnesvanger situasjon. De måtte gjøre båten lettere og løsningen var å kaste dyrebar mat på havet.

– Vi hadde veldig lyst til å nå fram, men det var ingen garantier. Vi var i Atlanterhavets hender, og det er ikke enkelt. Det var havet som måtte bestemme.

SISTE MØTE: Dette er det siste bildet som er tatt av Thor og Madani før Heyerdahl døde i 2002.
SISTE MØTE: Dette er det siste bildet som er tatt av Thor og Madani før Heyerdahl døde i 2002.

– Var noen gang redd under ekspedisjonen? 

– Redd? Da vi var på sjøen hadde vi ikke tid til å være redd. Vi tenkte bare på jobben, og på å redde livet. Man er helt inne i det, og må bare vente på å nå land.

100-årsmarkering

Dystre utsikter og dramatiske øyeblikk til tross: Etter 3400 nautiske mil og 57 dager på havet når Ra II Barbados. Oppdraget var utført. Thor Heyerdahl har vist at det kan ha vært kontakt mellom de gamle sivilisasjonene i Midtøsten og Amerika lenge før Colombus.  

Hotelldirektøren Madani Ait Ouhanni har fullført sin aller første båttur. 

– Det var fantastisk. En papyrusbåt hadde klart turen over Atlanterhavet. Det var stort. Samtidig viste ekspedisjonen noe viktig om vennskap og fred. Åtte menn fra åtte forskjellige land og fra forskjellige religioner hadde ett felles mål. Vi viste verden en leksjon om at vennskap er viktigere enn forskjeller mellom mennesker, sier han til TV 2.

Madani reiste tilbake til jobben som hotelldirektør, men han holdt kontakten med Thor Heyerdahl, som ville fylt 100 år mandag 6. oktober. 

– Han var en fantastisk mann og et idol for meg. Hans vitenskapelige resultater er til glede for menneskeheten, og på den måten lever han videre for alltid.  

 Se flere bilder (Foto: Gjengitt med tillatelse fra Madani Ait Ouhanni).