BEDRE DAGER: Maxim Iglinskij har hatt mange oppturer på sykkelsetet, men for to dager siden kom hans største nedtur. Få var nevneverdig overrasket over akkurat det. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert.
BEDRE DAGER: Maxim Iglinskij har hatt mange oppturer på sykkelsetet, men for to dager siden kom hans største nedtur. Få var nevneverdig overrasket over akkurat det. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert.

– Astana utsetter dopinginnrømmelse for å «redde» innbringende ritt

Vinokourov og co. har kommet opp med en original vri for å slippe unna selvpålagt straff. Mads Kaggestad er ikke imponert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Vinokourov og hans Astana-lag har aldri gått for å være de som tar dopingproblematikken i sykkelsporten mest alvorlig. 

Hendelsene den siste uken gjør de neppe mer populære i det hardt prøvede miljøet. 

Lørdag formiddag kom det nemlig frem at det kasakhstanske laget, som i sommer vant Tour de France med Vincenzo Nibali, ber en av sine dopingfelte ryttere om å vente med å innrømme dopingbruk - for å kunne delta i et pengeinnbringende ritt på hjemmebane.

Dopingtatte brødre ødelegger for laget
Torsdag ble det klart at Maxim Iglinskij hadde testet positivt for EPO i tidlig august - akkurat som broren Valentin også gjorde. 

Astana, som på eget initiativ er medlem av antidopingorganisasjonen Mouvement por un cyclisme crédible (MPCC), fikk derfor et problem som ville påvirke hele laget, og ikke bare gå utover de to doptatte brødrene.

MPCC-reglementet sier nemlig at dersom to ryttere på samme lag blir tatt for doping i løpet av ett år, må det aktuelle laget suspendere seg selv fra konkurranse i åtte dager fra og med neste ritt på WorldTour-kalenderen (WorldTour-kalenderen inneholder sykkelsportens mest prestisjetunge ritt, journ.anm.). 

Neste WorldTour-ritt er søndagens Il Lombardia, noe som i teorien ville bety at Astana burde gå glipp av det italienske endagsrittet og alle andre sykkelritt de neste åtte dagene.

Timingen kunne dog knapt ha vært verre for Vinokourovs lag: på søndag går nemlig Tour of Almaty av stabelen, et ritt i den kasakhstanske hovedstaden hvor Tour-vinner Nibali skulle stille opp for å blidgjøre Astanas sponsorer - en investorgruppe sammensatt av flere statlige, kasakhstanske bedrifter.

– Venter med innrømmelse for å «redde» laget
Men som de fleste andre regelverk, har også MPCC sitt smutthull. 

Den selvpålagte suspensjon trer ikke i kraft bør en positiv b-prøve foreligger, eller eventuelt en innrømmelse fra utøveren. 

Valentin ba ikke om å få teste prøven sin på nytt og innrømmet i stedet å ha dopet seg. Maxim, på den andre siden, har det ikke kommet et pip fra, og den italienske sportsavisen Gazzetta dello Sport hevder å vite hvorfor:

Maxim kommer ikke til å be om en b-prøve, men skal ha fått beskjed om å vente til mandag eller tirsdag med å innrømme doping. På den måten vil ikke suspensjonen av laget tre i kraft før etter helgen - altså etter Il Lombardia, sesongens siste store klassiker, og, enda viktigere, rittet på hjemmebane i Almaty.

– Maxim kommer ikke til å utfordre den positive prøven, men komme til å vente med å innrømme doping for å «redde» Lombardia og Almaty, skriver de anerkjente sykkeljournalistene Claudio Ghisalberti og Luca Gialanella.

– Det ville vært en skandale
Vinokourov og Astanas tilsynelatende kyniske taktikk blir fordømt blant sykkelentusiaster på sosiale media, og Mads Kaggestad er heller ikke videre imponert.

– De fikk broren Valentin til å innrømme doping fort. Jeg tenker at de presset ham ganske hardt til å gjøre det, og fordømte han deretter på det groveste i etterkant. Maxims sak er dog større, i og med at han har vunnet Liège-Bastogne-Liège og var med på Nibalis Tour-lag, og da fikk de plutselig et problem med MPCC-reglementet. Rittet i Almaty er kjempeviktig for de - det ville jo vært en skandale om Astana-laget ikke var med. Så av rent taktiske og politiske grunner ber de ham vente med å innrømme doping. Jeg tenker Astana-laget nå angrer på at de er medlem av MPCC, sier den tidligere sykkelproffen til tv2.no, og legger til:

– MPCC er et glimrende initiativ, men det må ikke bli sånn at Astana kan komme seg unna. Det er jo den kollektive straffen som er viktig her, og da må det ikke bli sånn at de soner utenom sesongen. 

Som nevnt i innledningen av artikkelen, har Astana aldri blitt hyllet for arbeidet de gjør for en ren idrett.

Seks ryttere på laget har testet positivt opp gjennom årene, og skandalene rundt samarbeid med «dopingleger» og mistanker mot noen av lagets største stjerner har tidvis florert.

– Ja, jeg skjønner at de har et såpass dårlig rykte. Ledelsen i laget har jo et veldig dårlig omdømme. Disse to positive prøvene trenger jo ikke å bety at det er organisert doping på laget, men jeg har hørt at Maxim skal være en veldig god venn av Vinokourov, og det er mange på laget som har dårlige holdninger. At rytterne har dårlige holdninger, blir Astana sitt ansvar. Dette styrker ikke troverdigheten deres, avslutter Kaggestad.