Kreftsyke Paul (81) med bønn fra sykesengen:

– Få sønnen vår hjem til oss som elsker ham

John Cantlie har blitt holdt fanget av IS i nesten to år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 18. september ble den britiske journalisten John Cantilie (43) vist frem i en ny video publisert av Den islamske stat (IS).

43-åringen har blitt holdt fanget siden han ble bortført av islamistiske ekstremister like etter å ha krysset grensen til Syria i 2012.

Fra sykesengen bønnfaller nå journalistens far om at terroristene i IS skal slippe sønnen fri.

– Få ham hjem til oss elsker ham

Paul Cantlie har forsøkt å få kontakt med terrororganisasjonen for å be dem om å slippe sønnen fri. I en ny video bønnfaller han organisasjonen om å spare sønnens liv.

– Til dere som holder John fanget: Dere må vite at han er et godt menneske. Han ville bare hjelpe det syriske folk og jeg ber på det aller helligste om at dere vil hjelpe oss med å få ham hjem til dem han elsker og til de som elsker ham, sier faren i videoen.

81 år gamle Paul, som er diagnosert med strupekreft og som kommuniserer gjennom en stemmeboks, forteller om en stor lettelse da han fikk se at sønnen fortsatt var i live. 

– Deretter fikk vi følelsen av fortvilelse og hjelpeløshet, forklarer faren.

Familien har ikke hatt kontakt med John Cantilie siden han ble bortført ved grensen til Syria i 2012.

– Jeg ønsker at John skal vite hvor stolt jeg er av ham. Jeg kan ikke tenke meg en større glede enn å se at min kjære sønn ble sluppet fri og at han fikk lov til å komme hjem til oss, sier 81-åringen fra sykesengen.

– Kanskje vil jeg dø

I den over tre minutter lange videoen som ble frigitt av IS i midten av september, sitter John Cantlie ikledt oransje klær.

– Det ser ut som jeg er oppgitt av min regjering og min skjebne ligger nå i hendene på Den islamske staten, jeg har derfor ingenting å tape, sier han. 

Cantlie gjør det klart at han er under tvang og at han ikke vet om han vil lykkes i sitt forsøk på å unngå å bli drept.

– Kanskje vil jeg leve, kanskje vil jeg dø. Men jeg vil benytte anledningen til å formidle noen fakta som du vil få bekreftet. Fakta som kan hjelpe til å kanskje redde noen liv, sier Cantlie.

Han forteller så hvordan han i en serie videoer akter å avsløre «manipulerte sannheter» om Den islamske staten i vestlige medier.

Amerikanske James Foley og Steven Soloff samt den skotske hjelpearbeideren David Haines, har trolig blitt henrettet av IS etter å ha blitt vist frem på videoer.

Det siste gisselet som ble vist frem før Cantlie var Alan Henning (47), en drosjesjåfør fra Manchester som dro til Syria for å jobbe som frivillig hjelpearbeider.