MÅ MØTE I RETTEN: Barcelona-stjernen Lionel Messi beskyldes for skattesvindel. REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER)
MÅ MØTE I RETTEN: Barcelona-stjernen Lionel Messi beskyldes for skattesvindel. REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER)

Messi må svare for skattesvindel i retten

Barcelona-stjernen Lionel Messi må møte i retten for å svare på beskyldninger om skattesnusk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spansk domstolen har stevnet Messi for retten for skatteunndragelse da faren Jorgé var ansvarlig for fotballstjernens finanser, melder BBC.

Messi og faren Jorge beskyldes for å skatteunndragelse på 32 millioner kroner.

Begge to benekter påstandene og har fem dager på seg til å anke avgjørelsen om å møte i retten.

– Betalte ikke skatt for personlige sponsoravtaler
Spanske myndigheter Messi unnlot å skatte for 32 millioner kroner i årene 2007 til 2009.

Disse inntektene er knyttet til Messis personlige sponsoravtaler med blant annet Banco Sabadell, Danone, Adidas, Pepsi-Cola, Proctor & Gamble, og Kuwait Food Company.

– Ved denne type kriminalitet er det ikke nødvendig for noen å ha full kjennskap til alle regnskap og de nøyaktige summene det er snakk om. Det er tilstrekkelig å være klar over lovbruddet og at det begås svindel, og samtykke til dem, heter det i en uttalelse fra spanske domstoler.

Startet etterforskningen i 2013
Etterforskningen av Messi startet i juni 2013. Myndighetene mener at far og sønn Messi har brukt et nettverk av stråselskaper i Uruguay, Belize, Sveits og Storbritannia for å sno seg unna skatten.

I september 2013 etterbetalte Lionel Messi rundt 40 millioner kroner, for å «rette opp» skattekravet ifølge domstolen i Gava. Men myndighetene har fortsatt med etterforskningen og har nå stevnet Messi for retten.

Skattesaken har kommet som ledd av en stor, nasjonal satsing på å bekjempe skattesvik i Spania, hvor økonomisk resesjon har rammet befolkningen hardt.

Lionel Messi er en av verdens best betalte idrettsutøvere og har en årslønn på rundt 250 millioner kroner. I tillegg kommer også inntekter fra forskjellige reklameoppdrag. Det skal utgjøre drøyt halvparten av årslønnen i Barcelona, altså over 125 millioner kroner.