Barna i «Idol jr.» får psykologhjelp

Barnestjernen Nora Foss Al-Jabri fikk psykisk knekk etter kjendistilværelsen. Programlederne i «Idol jr.» lover å kun fokusere på det positive.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hele reportasjen i toppen av saken

I den nye realitysatsingen «Idol Jr.» kan barn helt ned i åtteårsalderen vise frem sine sangtalenter på TV.

Dette reagerer kritikere på, og noen mener barna kan ta skade av å blottlegges for hele Norge. 

Tøft å være barnestjerne

– Som regel tror mamma og pappa at de vet barnas beste, men det er ikke alltid slik, sier Nora Foss Al-Jabri, som selv ble et kjent fjes allerede som 11-åring.

Siden den gang har hun vært med på «The Voice», opptrådt på Oprah Winfrey show, og er nå aktuell i «Stjernekamp».

Hun fikk en psykisk knekk etter kjendistilværelsen, og tålte ikke presset som oppstod rundt henne.

– Plutselig vil alle ha deg, ikke sant, sier Al-Jabri til TV 2. 

– Fokus på det positive

Sandra Lyng Haugen, Margareth Berger, Aleksander With og Alejandro Fuentes er programledere for «Idol Jr.». Fuentes har selv opplevd å bli kritisert i media, og kjente på usikkerheten rundt det å jobbe med så små barn.

– Jeg var litt skeptisk, fordi det er jo barn det er snakk om, men så fikk jeg vite hvor bra opplegget er rundt hele greia og da løsna det litt, sier han i Lørdagsmagasinet.

– Vi fokuserer mest på at her skal det gå noen videre, ikke at noen går ut, sier dommer Margareth Berger. 

– Gambler med psykisk helse

En av dem som reagerer er Willy Tore Mørch. Han er professor i barn og unges psykiske helse, og mener at det å vise følelser på TV, kan få store konsekvenser for barn.

– Det blir på mange måter å gamble med barns psykiske helse. Barnets følelser kommer tydelig fram. Det være seg skuffelse eller glede. Det blir kommentert på sosiale medier, og når barna kommer tilbake til hverdagen og møter reaksjonene fra omgivelsene kan det bli tøft. Det er noe de ikke har kontroll over selv, mener Mørch.

Barna vil det selv

Programdirektør for TV 2, Jarle Nakken, forteller at det tas mange hensyn til de unge deltakerne i «Idol jr.».

I tillegg til at TV 2 har en god dialog med barnas foreldre, er det også en psykolog knyttet til programmet. Han er med i prosessen for å snakke med barna om det å bli eksponert, og vil være tilgjengelig for deltakerne etter programmet er over.

Nakken sier at programmet vil være lystbetont, og at barna selv må ønske å stå foran kamera.

– Vi ønsker ikke at barn skal delta på foreldrenes premisser. Dette er noe vi har tatt hensyn til under utvelgelsen av de barna som er med videre i «Idol Jr.», sier han til TV 2.

Foreldre og barn oppfordres også til å ikke lage egne fansider på Facebook eller Instagram, for å unngå unødvendig press og oppmerksomhet.