– Det største derbyet

For Leeds-supporterne finnes det hverken større derby eller vondere minner fra de siste par sesongene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sheffield Wednesday har vært ensbetydende med ulykke for Leeds de siste sesongene. Først havnet klubben, og supporterne, i medias søkelys av alle de gale grunnene da Aaron Cawley stormet banen og slo ned Wednesdays keeper Chris Kirkland (se video). Forrige sesong ble det fulgt opp av et ydmykende 0-6-tap.

Det er et tap som svir.

Kampene mot Sheffield Wednesday er et av de heteste derbyene i engelsk fotball. Det gjenspeiles på tribunen.

– Sheffield er storbyen. Og selv om det begynner å bli en del Yorkshire-derbyer i Championship etter hvert, er dette det største, sier redaktør i The Peacock News, Andreas Milde, til TV 2 Sporten. The Peacock News er medlemsbladet til Leeds Uniteds supporterklubb i Skandinavia. Supporterklubben er for øvrig Norges fjerde største.

Milde håper de vonde minnene mot lokalrivalen skal slettes en gang for alle.

– Det hadde vært deilig. Vi har tro på at det skal snu nå. Vi var veldig på vei opp under Neil Redfearn, og tenkte vel allerede på opprykk, så har det snudd litt igjen under Darko Milanič. Men bare laget får satt seg, kan det bli veldig bra.

Å sette laget kan derimot bli en utfordring. Etter femten mann inn i sommer, teller a-stallen nå 36 spillere, mange av ulike nasjonaliteter. Men både Cellino og Milanič holder dialogen med Redfearn når laget skal tas ut.

En av dem som kan være på vei inn i laget igjen, er måltjuven Billy Sharp. Han hadde et meget godt innhopp mot Reading sist, og kan være målscoreren Leeds trenger etter to kamper uten nettkjenning.

– Sharp har startet bra, og vi vet jo at han har vært en målmaskin tidligere. Vi trenger det. Uten Ross McCormack forrige sesong, hadde vi vel ikke vært i Championship engang, sier Milde som påpeker at Leeds har lange tradisjoner for gode målscorere. De siste sesongene har Jermaine Beckford, Luciano Becchio og nevnte McCormack banket inn mål for den gamle storheten.

– Men det er det samme hvem som scorer, bare målene kommer.

Også Milanič håper Billy Sharp kan være spilleren som bringer målene tilbake til Elland Road.

– Han ga laget masse energi med innhoppet mot Reading, sa han på gårsdagens pressekonferanse, og antydet at 28-åringen kan få en mulighet igjen nå.

Det vil i så fall bli en litt spesiell affære for spissen som er født og oppvokst i Sheffield. Han startet karrieren hos Wednesdays byrivaler United, og spilte, med noen låneavbrekk, sine fem første profesjonelle år på Bramall Lane.

En annen spiller, som har vært Leeds-gutt hele sin karriere frem til i sommer, er Tom Lees. Formen var på hell i Leeds, og midtstopperen flyttet til Hillsborough etter over 120 ligakamper for The Peacocks.

– Jeg tror og håper han vil få en god velkomst fra Leeds-fansen, sier Milde.

Uten at det finnes noen garantier for det. Disse kampene er ofte eksplosive, og det gjenspeiles både på tribunen og på banen. Leeds er i revansjehumør. Supporterne vil ha oppreising. Det er bare å spenne setebeltene og glede seg.

Leeds – Sheffield Wednesday ser du på TV 2 Premium og Sumo med kampstart klokken 13.15. Studiosendingen starter kl. 13.00