Nå er det tøffere kamp om disse jobbene

Geologistudentene Elisa Christensen (24) og Linn Orre (24) drømmer om å gjøre et stort oljefunn, men først må de få seg jobb i et arbeidsmarked som har endret seg dramatisk på bare et år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor gikk alle masterstudentene som studerte petroleumsgeologi ved Universitetet i Bergen rett ut i jobb.

– Det har vært vanlig at studenter med vår utdannelse har fått jobb i god tid før de er ferdig med utdanningen, forteller Elisa Christensen som sater på å være ferdig med sin mastergrad i februar.

Sammen med studievenninnen Linne Orre satser hun på en jobb i en leteavdeling i et oljeselskap.

VANSKELIGERE: – Studenter som oss har nok vært litt bortskjemt tidligere, sier Elisa Christensen og Linne Orre. Foto: TV 2
VANSKELIGERE: – Studenter som oss har nok vært litt bortskjemt tidligere, sier Elisa Christensen og Linne Orre. Foto: TV 2

Vil finne noe stort

– Drømmen er å jobbe med leting og være med på å finne noe stort, sier Linn Orre.

Masterstudentene har fått med seg alle kuttene som nå rammer oljebransjen.

– Vi er nok litt bekymret. Heldigvis kan vi bruke utdannelsen til andre ting. For eksempel kan vi jobbe i veivesenet med for eksempel rassikring eller i byggebransjen, sier Orre.

Begge prioriterer likevel i første omgang å søke på oljerelaterte jobber.

– Har nok vært bortskjemt

– Så vidt jeg vet er det ingen fra årets kull som har fått jobb enda. Vi har nok vært litt bortskjemt med at det har vært så stort behov for vår kompetanse. Nå ser det ut som det blir mer normalt sammenlignet med andre studier og jobbmuligheter, sier Elisa Christensen.

Tidligere har geologistudentene nærmest blitt headhuntet på studiestedet. Nå må de selv oppsøke poensielle framtidige arbeidsgivere. En mulig arena er oljemessen Offshore Technology Days, som arrangeres på Sotra utenfor Bergen 14.-16. oktober.

– Må ikke bli grepet av frykt

– Det norske oljeeventyret er ikke over. Vi opplever en liten dupp nå, men det vil ta seg opp igjen om bare et par år. De som satser på utdanning rettet mot oljeindustrien må ikke bli grepet av frykt. Når det snur vil det blir stort behov for denne kompetansen igjen, sier direktør for Offshore Technology Days, Peter N. Keilen.

VIL JOBBE HER: Det er i oljeindustrien mange ferske studenter har et håp om å få jobb. Foto: TV 2
VIL JOBBE HER: Det er i oljeindustrien mange ferske studenter har et håp om å få jobb. Foto: TV 2

At Statoil har satt på bremsene på Norsk sokkel og kutter 30 milliarder i kostnader og investeringer er allerede merkbart.

Kutt og permitteringer

Oppsigelse og permitteringer var et hett tema under oljebransjens innkjøpskonferanse i Stavanger.

– Det er alltid trist når folk er nødt til å mister jobben, vi ser den, men jeg må si at Statoil også har tatt en stor del av den belastningen selv, Geir Slora, innkjøpsdirektør i Statoli.

Det er underleverandører som blir hardest rammet av oppsigelser, nedbemanning og budsjettkutt:

– Vi er oppe i et antall på tre tusen og et halvt tusen som har fått varsel om oppsigelse, så dette er alvorlig for oss, sier Gerd Kristiansen, leder i LO.

Bransjen selv innrømmer en viss nedjustering i markedet, men vil ikke kalle det en krise, LO lederen derimot er mer bekymret over de de opplever som et skippertak fra Statoil:

– Det hadde vært mye bedre å holde en jevn aktivitet enn full gass og full stopp, sier Kristiansen.

Effektiviteten må opp og kostnaden ned mener Statoil.

– Det vi ønsker er å få mer igjen for pengene og lavere kostnader slik at vi kan realisere nye brønner, flere felter, prosjekter og nyutvikling, sier Geir Slora, innkjøpsdirektør i Statoil.