Derfor skal Reidar (17) satse på en «blå karriere»

I 2050 vil norsk sjømatproduksjon skape verdier for 550 milliarder kroner. – Vi trenger mange, mange nye hender innenfor de «blå fag», sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk sjømatnæring trenger flere villige og kompetente hender for at den skal kunne utvikles ytterligere.

Prognoser forteller at det i 2050 vil bli skapt verdier verdt 550 milliarder kroner innenfor sjømatsektoren, og  fiskeriminister Elisabeth Aspaker snakket inspirert om hvorfor man bør satse på en  blå karriere da hun møtte 300 10-klassinger på Skjervøy i Troms.

Reidar vil bli fisker

Reidar Isaken er 17 år, og elev på Nord-Troms videregående skole. Han har valgt ei blå linje og har bestemt seg for å bli fisker. Fisker med fagbrev.

– Det er gode penger, fint arbeid og mye fri i det yrket, sier han. Og i tillegg har han det i blodet. Faren, broren, flere onkler og andre i familien er fiskere.

TV 2 tar med Reidar og kompisen Thomas om bord i reketråleren «Katla» som ligger til kai i Skjervøy. Der treffer han snart 80  år gamle Jarle Mollan som har vært fisker i over 60 år.

Han frykter for rekrutteringen til fiskeryrket.

– Det er ikke mange ungdommer å se om bord på fiskebåtene nå for tiden.

Bekymrer det deg?

- Ja, det gjør det, sier han og viser fram båten som sønnen drifter, og der han har full hyre, alderen til tross. 

Ber ungdommen satse blått

Norge er i dag en av verdens ledende maritime nasjoner. Derfor trengs det flere villige hender for å sikre ytterligere vekst og utvikling. 

På et rekrutteringsseminar på Skjervøy bidro en offensiv fiskeriminister med sitt for å få flest mulig av 10-klassingene i Nord-Troms til å velge ei blå linje på videregående skole. Linjer med spesialisering innenfor fiske, fangst og oppdrett.

– Det er veldig spennende og moderne arbeidsplasser men som krever at de tar utdanning, sier hun.

Oppdrettsnæringen forventes å gi en produksjonsverdi på 550 milliarder kroner i 2050, og driften av anleggene krever teknologisk kompetanse. Næringer stiller strenge krav til jobbsøkerne, og det akter Thomas Fredriksen å innrette seg etter. Han er elev ved akvakulturlinjen på Nord-Troms videregående skole.

Oppdrettsnæringen lokker Thomas

– Målet mitt er jo å gå ut av dette skoleåret med gode karakterer, og gå to år lærlig, og kanskje gå videre. Ta høyere utdanning, sier han ambisiøst etter å ha fått møte selveste fiskeriministeren om bord på et topp moderne støtteskip for oppdrettsnæringen.

God lønn har bidratt til at Reidar vil bli fisker.

– Du kan ha bortimot 150.000 i måneden, og så en måned fri, forteller han.

150 000 kroner i måneden?

– Ja! Det stemmer.

80-åringen med spøkefull advarsel

– Men alt dreier seg ikke om lønn, sier fiskerveteranen Jarle (80).

– Det å stå om bord på ukevis langt hjemmefra, har også sin pris, sier han og snakker av erfaring til ungguttene som besøker «Katla».

– Når du er på fiske kan du ikke ligge bak kjærringræva hver natt, sier han spøkefullt.