SUVERENE I NORGE: Denne gjengen sikret seriegull nummer fire på rad i den norske serien i fjor. Det kvalifiserte Vegakameratene til årets hovedrunde i UEFA Futsal Cup, og i kveld skal Kai Bardal (i hvitt) & Co. ut i sin andre kamp.
SUVERENE I NORGE: Denne gjengen sikret seriegull nummer fire på rad i den norske serien i fjor. Det kvalifiserte Vegakameratene til årets hovedrunde i UEFA Futsal Cup, og i kveld skal Kai Bardal (i hvitt) & Co. ut i sin andre kamp.

Futsal-amatørene fikk bank av proffene

Futsallaget Vegakameratenes Europa-eventyr mot slutten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tur og orden har norske fotballag røket hodestups ut av den internasjonale arenaen.

Men det fantes fredagén mulighet for en norsk herre-suksess i europeisk målestokk der en ball er det viktigste redskapet: Futsal-laget Vegakameratene fra Trondheim.

Læreren Morten, studenten Jonas, radiografen Kim Rune og IT-prosjektlederen Tor Christian skulle ut til sin andre kamp i årets UEFA Futsal Cup. De møtte det helprofesjonelle laget Slov-Matic Bratislava.

- I praksis møter vi egentlig det slovakiske landslaget. I utgangspunktet skal det være et bedre lag enn landslaget til Norge, så det er klart det blir tøft. Men som alle andre har de også svakheter. Er vi i stand til å plukke litt på disse svakhetene, har vi sjanser, sier Vegakameratene-trener Kai Bardal til TV 2 Sporten.

Kampen endte med et klart 0-3-tap for Vegakameratene.

- Med tap er det bare tynn teori som kan sende oss videre, sier Bardal.

Suverene i Norge - miniputter i Europa

Vegakameratene er kvalifisert til årets UEFA Futsal Cup som vinner av fjorårets eliteserie i Norge. At trønderne gikk til topps i fjor, var ikke overraskende. Det var for fjerde år på rad.

- Vi har hatt et fantastisk engasjement over flere år, forteller Kai Bardal.

Vegakameratene ble startet opp som et idrettslag i 2008. I Norge er idretten fortsatt liten og midlene små. Og sammenlignet med utenlandske stormakter blir Vegakameratene som glade amatører å regne.

- For vår del har det i første omgang handlet om å klare å utvikle og drive et idrettslag. Vi har hatt spillere som har levd og som lever av å spille fotball, men som futsalspillere har ingen betalt. Der er vi hundre prosent amatører. Så vi er helt avhengig av at spillerne ofrer mye og brenner for dette, sier Bardal.

Han sier Vegakameratene foreløpig har kommet dit at de dekker det meste av utgiftene som spillerne har.

- Men spillerne må ta seg fri fra jobb og sånt, sier Bardal.

Det er bare en av ulempene Vegakameratene har mot de beste klubbene.

- Den største utfordringen er å få nok halltid. I enkelte perioder kan vi få opp mot fire økter i uka, mens det i andre perioder er vanskelig å få noe som helst. Laget vi møtte torsdag har for eksempel som helt egen hall, sier Bardal og viser til åpningskampen mot MVFC Berettyoujfalu som endte med et 2-3-tap.

- Er Vegakameratene toppidrettutøvere?

- Både ja og nei. Enkelte av spillerne våre trener som toppidrettsutøvere og legger opp dagen etter det. Mens andre – som har familie og jobb – ikke er det, sier Bardal som drømmer om en profesjonalisering i norsk futsal.

- Vi har en vei å gå, men det går an om vi og flere norske lag utvikler oss såpass at produktet blir godt nok. Vi er på vei, mener han.

- Hadde slått et Tippeliga-lag

En god start på det er positiv oppmerksomhet i forbindelse med årets UEFA Futsal Cup, der 49 seriemestere stiller til start. I praksis er det det samme som den tidligere serievinnercupen, som nå heter Champions League i fotballen.

Men selv om ballen er rundt og reglene ikke er veldig ulik vanlig fotball, er Kai Bardal klar på at forskjellen på futsal og fotball er ganske stor.

- Inntrykket mitt er at jo høyere nivå det er, jo mer forskjellig er det. Gode spillere vil alltid gjøre det bra, men på det øverste nivået er det ikke nok. Da må du tenke på en helt annen måte, sier Bardal.

- Har du et eksempel?

- Den største forskjellen er at du har så mye mindre bane. Mot gode, europeiske lag må du gjøre noe konstruktivt og bevege deg på en helt annen måte bare for å få tak i ballen. Du må tenke helt annerledes for å få tid til å gjøre noe med ballen, sier Bardal.

I Norge har Vegakameratene lykkes med å bli et utpreget futsallag. Ute hadde de fleste slitt mot norske profiler, men i futsal ville ikke Bardal levnet et Tippeliga-lag store sjanser.

- Det er meget tvilsomt at et godt, norsk Tippeliga-lag hadde slått oss. Jeg er ganske trygg på at vi ville vunnet en slik kamp, sier Bardal.

Det er uansett en spørsmålsstilling han foreløpig ikke trenger å ta hensyn til. Nå dreier det seg om å ta seg videre fra den såkalte hovedrunden i UEFA Futsal Cup. Da må Vegakameratene kapre en topp to-plassering i sin gruppe på fire lag. I så fall venter en ny runde med fire lag. Derifra går vinneren videre til semifinaler og en eventuell finale.

- Vi har aldri gått videre fra dette steget tidligere. Vi vet det blir tøft denne gang også, men det er en drøm vi jobber etter, sier Kai Bardal.