Regjeringen er klar med ny knockout-forskrift

Gjør store endringer for å gjøre proffboksing lovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): Proffboksing nærmer seg Norge med stor fart. Nå har Regjeringen tatt ytterligere steg for å legalisere idretten til Cecilia Brækhus og norske amatørboksere.

I et dokument fra Regjeringen, som TV 2 har fått tilgang til fredag, står det at de i dag har fremmet en proposisjon (lovforslag) til Stortinget om å få opphevet proffbokseloven.

Noe som er en forutsetning for at proffboksing kan utøves i Norge, og at den kun skal reguleres av knockout-loven.

Loven stammer passende nok fra 1981 - samme år som Brækhus er født.

Kulturministeren sier til TV 2 at dersom loven vedtas i stortinget før jul, kan Cecilia Brækhus bokse i Norge på nyåret. 

– Uten dette tror jeg boksing kunne ha dødd ut, sier Brækhus til TV 2.

- Vi håper Cecilia bokser i Norge en gang på nyåret, sier Thorild Widvey.

Se intervju med begge to øverst i artikkelen.

Endringene i knockoutloven

Regjeringen har også fastsatt endringer i knockout-forskriften, de fjerner hjelmen og tilpasser kamplengdene til profesjonell boksing. Regjeringen presiserer at de også har vært opptatt av å verne om landets amatørboksere. I vår ble de norske OL-håpene utestengt fra AIBA fordi de forholder seg til det norske regelverket.

Idrettsforbundet sier i en pressemelding at de er kritiske til lovendringene og derfor ikke kan støtte forslaget. 

– En forutsetning for Norges idrettsforbunds (NIF) tidligere støtte til opphevelse av proffbokseloven, var at all boksing ble underlagt knockoutloven og dens forskrift med de strenge krav til ivaretagelse av utøvernes helse og sikkerhet som følger av forskriften til loven. Det er i dag gjort endringer i forskriften til knockoutloven som kan gi økt skaderisiko, sier forbundet.

Regjeringen har nå gjort følgende endringer i knockout-forskriften:

Kamplengde

Godkjenningsnemnda skal kunne gi unntak fra bestemmelsen om kamplengde for kampaktiviteter med lav til moderat skaderisiko. Nemnda skal også kunne gi unntak for tittelkamper for erfarne utøvere, samt for internasjonale mesterskap. Det kan gis unntak begrenset oppad til gjeldende internasjonale kamptidsbestemmelser for de enkelte kampaktivitetene.

Beskyttelsesutstyr

Hjelm vil ikke lenger være obligatorisk beskyttelsesutstyr.

Aldersgrense

Godkjenningsnemnda skal på grunnlag av søknad kunne gi individuell dispensasjon for utøvere over 34 år.

Antidopingbestemmelser

Godkjenning skal bare kunne gis når det dokumenteres at søker driver et antidopingarbeid i overenstemmelse med World Anti-Doping Code.

 Det er ventet at Stortinget behandler dette innen kort tid. Tidligere har Siv Jensen signalisert at hun håper at Cecilia Brækhus bokser i Norge like over nyttår.

Det avslørte Frp-toppen under innspilling av Senkveld i september.

– Vi har et rykende ferskt lovforslag som vi skal legge frem til Stortinget hvert øyeblikk, som betyr at det kan bokses på norsk jord på nyåret, sa Jensen til TV 2 18. september.