NFF undersøker påstått kampfiksing

Tidligere fotballagent kommer med påstander om at førstedivisjonskamp fra 2006 skal ha vært fikset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Fotballforbund har bestemt seg for å undersøke påstandene om at oppgjøret mellom Moss og Aalesund i 2006 skal ha vært fikset.

Se målene fra kampen og døm selv øverst i artikkelen

Det er tidligere fotballagent Knut Høibraaten som i boken «Fotballagenten» kommer med påstander om at han ble tilbudt 800 000 kroner for å fikse kampen mellom de to førstedivisjonslagene.

I en pressemelding skriver NFF: 

NFF tar alle påstander om kampfiksing på alvor, og har faste rutiner for hvordan slike saker behandles. NFF vil ettergå påstandene, og har orientert politiet og kontaktet de aktuelle klubbene. Forbundet har også hatt samtaler med dommeren, og undersøker videobilder fra kampen. I tillegg vil Høibraaten bli invitert til et møte med NFF, hvor han vil bli bedt om å orientere om all informasjon han sitter på i saken, før det blir tatt stilling til hva som skjer videre.

– Lett å bestikke norske spillere
Fredag, samme dag som boken ble lansert, forklarte Høibraaten påstandene overfor TV 2.

– Jeg var i Albania og jobbet rundt albanske fotballspillere da jeg ble invitert til et møte med en merkelig mann på en strandresturant. Han lurte på om jeg ville være representant for et malaysisk gamblingselskap og om jeg ville fikse en kamp i Norge, forteller han.

Oppgjøret som mannen snakket om var kampen mellom Moss og Aalesund. Selskapet hadde tidligere hatt en representant i Norge som nå hadde sluttet, og ville derfor at Høibraaten skulle ta over.

Høibraaten takket nei, men kunne seinere konstatere at oppgjøret på Melløs endet 5-0 i favør gjestene fra Ålesund.

– Det var en bekreftelse på at de hadde funnet en kontakt i Norge som hadde fikset dette. Dagen etterpå var det flere Moss-spillere som uttalte at alle fem målene bure vært unngått, sier han.

– Meldte du fra til noen?

 Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg fortalte det til kompiser over noen pils. Og et par år seinere fortalte jeg det til Geir Bakke som var trener i Molde på den tiden, forteller han.

– Grunnen til at jeg ikke sa fra var fordi et ikke var noe trivelig å møte denne karen. Han virket litt gal, så jeg tenkte på min egen sikkerhet, sier han. 

Han forteller videre at norske spillere ble sett på som et lett bytte når det kom til kampfiksing.

– Han fortalte at norske adeccoligaspillere var lette å bestikke for rundt 100 000 kroner. I Norge var det såpass naivt at det var lett å fikse kamper, sier han.

– Latterlig om det har skjedd
Fabien Vidalon spilte i Moss' midtforsvar i den aktuelle kampen. Franskmannen hadde akkurat kommet til Moss da kampen ble spilt, og blir veldig overrasket når TV 2 konfronterer han med påstandene. 

– Jeg husker kampen veldig godt. For min del har jeg aldri hørt noe om dette. Vi spilte som vanlig, og de var bedre enn oss, sier han.

Han beskriver kampen som en dårlig dag på jobben.

– Jeg kjempet og prøvde å vinne alle duellene. Jeg følte kanskje at jeg og Holtan var de som prøvde å få til noe i den kampen. Men den dagen var vi skikkelig dårlig og vi tapte mange dueller. Men at kampen skal ha vært fikset synes jeg er utrolig å høre. Det er helt latterlig om det har skjedd, sier han og legger til at han ikke ønsker å legge skylden på noen.

– Min følelse er at vi hadde en dårlig dag på jobben. Jeg skylder ikke på noen andre, for jeg tror ikke noen har fikset denne kampen. Jeg spilte med hyggelige og snille gutter i Moss, sier han.

Aarøy: – Virker veldig merkelig
På motsatt banehalvdel som Vidalon sto Tor Hogne Aarøy. Spisskjempen, som scoret to mål i oppgjøret, kan ikke skjønne at det skal ha foregått noe kampfiksing.

– Jeg satt og så på denne saken nå i sted. Jeg husker det hele som et ganske tight oppgjør hvor vi til slutt vant totalt overlegent, sier han.

– Så du reagerte aldri på noe mistenksomt?

– Nei, jeg tenkte aldri på at det var noe mistenksomt med den kampen. Ser du på målene så virker hele greien veldig merkelig, sier han.