NORSK GULL: Magnus Moan, Håvard Klemetsen, Magnus Krog og Jørgen Nyland Graabak tok gull i kombinert lag i Sotsji.
Foto: Scanpix
NORSK GULL: Magnus Moan, Håvard Klemetsen, Magnus Krog og Jørgen Nyland Graabak tok gull i kombinert lag i Sotsji. Foto: Scanpix

Amerikanerne takker Norge for Oslo-nei

Nyhetsbyrået AP er ikke nådig i sin dom over IOC, mens amerikanske Bloomberg hyller Norge etter Oslo-nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske nyhets- og markedsdatabyrået Bloomberg hyller Norge etter at Oslo trakk sitt kandidatur som arrangør for vinter-OL i 2022.

Under overskriften «Olympisk gull til Norge» skriver de på lederplass fredag blant annet:

«Bravo til Norge som trakk sin søknad. Ingenting illustrerer bedre hvilket vanry budgivningen til lekene har falt ned på eller hvor drastisk søknadsprosessen trenger å endres.»

Bloomberg fremholder hvilken unik posisjon Norge har som vintersportsnasjon, som med kun fem millioner innbyggere har vunnet flere OL-medaljer i vinter-OL enn noe annet land.

«Hvis det er noe land som har lysten, værforholdene, fasilitetene og pengene til å arrangere vinter-OL, så er det nordmennene. Likevel måtte regjeringen si nei på grunn av den folkelige motstanden. Nå gjenstår kun Kina og Kasakhstan, to autoritære regimer med dårlige forhold for menneskerettigheter og ingen behov for å vurdere hva innbyggerne deres mener.»

Lederartikkelen mener årsaken til at så mange vestlige land har trukket seg er en rasjonell reaksjon på overdådighetene i Sotsji og problemene som Rio de Janeiro nå har med å arrangere neste sommer-OL.

Legg OL til faste steder

Bloomberg kritiserer også tilsvaret fra IOC etter Norges nei og mener organisasjonen må tenke nytt.

OMDØMME: President i IOC, Thomas Bach, har sett
mange vestlige- og demokratiske land trekke seg fra å arrangere vinter-OL i
2022. Foto: AP
OMDØMME: President i IOC, Thomas Bach, har sett mange vestlige- og demokratiske land trekke seg fra å arrangere vinter-OL i 2022. Foto: AP

«Den beste måten å reparere hele prosessen er å bli kvitt den. Enten må de legge sommer-OL og vinter-OL til permanente land under internasjonal kontroll, eller så kan IOC plukke en håndfull faste steder slik at lekene kan rotere mellom kontinentene. Om dette blir for radikalt må de redusere lekenes størrelse slik at det faktisk vil være byer som ønsker å være vertskap.»

IOC må kutte i kravene

Bloomberg fremholder at kostnaden for søkerbyene er tredoblet siden søknadene ble behandlet for 2010-lekene. De skriver at kapasitetsbehovet er så stort at byene er tvunget til å bygge nye anlegg, og at antall hotellrom som trengs bare for media og representanter for lekene er på 25.000.

«De store byggekostnadene og 7000 sider med IOC-krav blir enda verre ved at reglene forhindrer at lekene kan deles mellom flere land eller byer. Hvis OL skal forbli et omreisende sirkus må IOC kutte i kravene og fjerne begrensninger i bruken av eksisterende anlegg.»

«De som styrer den olympiske bevegelsen må erkjenne at lekene eksisterer for å vise frem sportsutøverne, ikke arrangørenes egoer eller pengene engstelige regjeringer bruker for å imponere resten av verden», avslutter Bloomberg.

AP: – Forferdelige valg

Også nyhetsbyrået Associated Press er kritiske til IOC.

Hvordan klarer du å omdanne en av sportens mest magiske hendelser til en uappetittlig grøt? La den internasjonale olympiske komité, IOC, styre det, skriver John Leicester, internasjonal sports-spaltist for AP i en lederartikkel.

Han er bekymret for hva som venter i enten Kina eller Kasakhstan i 2022.

«De er tilsynelatende forferdelige valg. Begge har autoritære regimer og skadelig luftforurensning som ikke er moro hvis du er idrettsutøver. Skiløp på steder med nesten ikke snø er et problem for Kinas utvalgte arena nord for Beijing. Kombinasjonen av åpne pengebinger og lukkede munner gjør de til alle tiders sengekamerater for IOC», heter det.

Også AP tegner et dystert bilde av fremtidsutsiktene til de olympiske leker.

«Sannheten er at det er en forferdelig torn i øyet for IOC at de ikke klarte å få et demokrati til å plukke opp regningen for OL i 2022, som Norge, Sveits eller Tyskland. Land som faktisk har veletablerte vintersportssteder og tradisjoner. Men folket og lederne der sa nei.»

Utøverne blir staffasje

«I stedet vil OL i 2022 bli som de var i 2008 i Beijing eller 2014 i Sotsji. Den eneste måten å nyte det vil være ved å slå av vårt moralske kompass. Uten å være skyld i det vil idrettsutøvere igjen bli brukt som staffasje av sterke presidenter. Og Bach vil håndhilse og smile.»

«Og hvem vet, kanskje fangevokterne til den kinesiske fredsprisvinneren Liu Xiaobo og den kasakhstanske opposisjonslederen Vladimir Kozlov vil erklære sin egen olympiske våpenhvile og la de innsatte se litt kunstløp på TV i fengselet?»

Selv blomstene er IOC-regulert

Også AP har fått med seg den omfattende listen på 7000 sider med krav.

«Problemet er sirkuset som IOC har bygget rundt dem og seg selv. For dyrt, for krevende, for ufølsomt, for selvhøytidelig. Selv blomster for medaljevinnerne må være innen en IOC-regulert størrelse», heter det.

Sports-spaltisten mener IOC bør mase mindre og fokusere mer på å slanke kostnadene.

«De må venne seg av med tvilsomme regjeringer med fete lommebøker og dårlig omdømme.  Ukene i Sotsji føltes som en destillering av alt som er galt med OL».

– Det såkalte dårlige eksempelet fra Sotsji forblir dypt inne i folkedypet. Uansett hvor det blir avstemning tenker de på økonomien der, sier IOC-medlem Gian-Franco Kasper til AP.

– Lekene er ekstremt dyre, de er gigantiske og altfor høye, men hva kan du gjøre?, spør han.

Vinter-OL i Bejing er latterlig

Leicester mener problemene ikke er dødsstøtet for OL, men fremholder at endringer må skje om IOC skal overleve.

«Gjør lekene mindre og langt mindre ekstravagant. Slutt å arrangere på steder som må sette himmel og jord i bevegelse for å bli klar. Som ikke har det meste av den nødvendige infrastrukturen på plass. Som ikke har demokratiske tilsyn for å dempe OL-relatert korrupsjon og misbruk».

Han mener det vil være latterlig å arrangere vinter-OL i Beijing.

«Det skal arrangeres på kunstig snø og miljømessig er det helt latterlig gitt Nord-Kinas alarmerende vannmangel. I Kina eller Kasakhstan må IOC ligge i sengen de har laget for seg selv», skriver AP.