BOIKOTT: Senterpartiets nestor, Per Olaf Lundteigen, tar til orde for norsk boikott av vinter-OL. Foto: Scanpix/AP
BOIKOTT: Senterpartiets nestor, Per Olaf Lundteigen, tar til orde for norsk boikott av vinter-OL. Foto: Scanpix/AP

– Vi må vurdere norsk OL-boikott

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener Norge må vurdere å boikotte vinter-OL, så IOC forstår alvoret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartipolitikeren sier han er oppgitt over IOCs krav til arrangørene, og mener det ikke holder å si nei til å arrangere OL selv.

– Jeg mener vi må vurdere boikott av vinter-OL framover, for å bli kvitt baroniets tyranni, som Den internasjonale olympiske komité (IOC) dessverre fremstår som. Jeg tror Norge må ta det ansvaret for å revolusjonere komiteen, sier Lundteigen til VG.

– Vi må rett og slett ta ansvar for å stanse baroniet. Det hører ikke hjemme i vår tid, poengterer han.

IOC sa torsdag til nyhetsbyrået Reuters at Norges OL-nei understreker behov for endringer.

Komiteen er alt i gang med reformprogrammet Agenda 2020, som skal redusere kostnadene ved lekene og selve søknadsprosessen.

Hagen: – Bortkastede penger

Carl I. Hagen (Frp) mener OL-etaten i Oslo har kastet bort penger på unødig lobbyvirksomhet i forsøket på å få vinter-OL.

Han ønsker en gjennomgang av pengebruken, og får tverrpolitisk støtte.

OL-etatens arbeid med søknaden ble stoppet umiddelbart etter at det torsdag ble klart at regjeringen ikke vil kunne gi en statsgaranti.

Nå vil Frp-nestoren og flere andre politikere ha en gjennomgang av etatens regnskap og utgifter til lobbyvirksomhet, skriver Klassekampen.

– Denne pengebruken har vært helt håpløs. Vi har sagt klart ifra om at vi ikke ønsket at det skulle gå noen penger til lobbyvirksomhet, sier Hagen.

Brukt 225 millioner

Rødts leder Bjørnar Moxnes minner om at utgangspunktet for mandatet til etaten var at de skulle utrede og skrive en søknad om OL.

– Ikke at de skulle bruke millioner av kroner på en kampanje for ja-siden, sier han.

Oslo kommunes OL-etat har fram til nå brukt nærmere 225 millioner kroner hvis man regner med midlene som ble bevilget for hele 2014. (TV 2/NTB)