Kreftvaksine kan redde tusenvis

Folkehelseinstituttet mener resultatene nå er så gode at alle kvinner opp til 26 år bør få HPV-vaksinen. I dag gis den kun til 12 år gamle jenter i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 2009 har alle 12 år gamle jenter i Norge fått tilbud om HPV-vaksinen. Denne vaksinen forebygger HPV-infeksjon, som er en av årsakene til celleforandringer og livmorhalskreft. Dermed er den faktisk en vaksine som kan forebygge kreft.

Anne Lise Ryel i Kreftforeningen skjønner ikke hva myndighetene venter på. (Foto: Per Haugen)
Anne Lise Ryel i Kreftforeningen skjønner ikke hva myndighetene venter på. (Foto: Per Haugen)

Kreftforeningen er utålmodige og mener det er på høy tid at også eldre jenter får tilbud om vaksinen.

- Hva er det vi egentlig venter på? Har vi ikke ventet lenge nok? For hvert år som går som vi venter, tenker og utreder så er det noen som blir syke, får kreft og dør, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel til TV 2.

HPV-vaksinen beskytter jenter mot det seksuelt overførbare HPV-viruset, som igjen er årsaken til HPV-infeksjoner, celleforandringer og livmorhalskreft. Det gis i dag til 12 år gamle jenter fordi det har mest hensikt å gi vaksinen til jenter før de debuterer seksuelt. Men forskerne mener nå altså at den også har god effekt på eldre jenter.

Sykepleierstudentene Mia Andresen (28) og Idunn Roaldseth (24) har lært mye om HPV under studiene. Men ingen av dem har fått tilbud om vaksinen, fordi de var for gamle da den ble innført. Men potensielt kunne de altså hatt nytte av den.

- Jeg tenker jo at det er litt urettferdig for den gruppen som da faller mellom alle stoler, sier Andresen.

Gis gratis i andre land

Avdelingsdirektør Britt Wolden i Folkehelseinstituttet mener det haster å få på plass vaksinen. (Foto: Per Haugen)
Avdelingsdirektør Britt Wolden i Folkehelseinstituttet mener det haster å få på plass vaksinen. (Foto: Per Haugen)

For både i Danmark, Sverige og Australia gis vaksinen gratis til kvinner opp til 26 år - med gode resultater. Folkehelseinstituttet sier at det nå er så god dokumentasjon på at denne vaksinen fungerer, at alle kvinner opp til 26 år bør få tilbud om den gratis. Det er fortsatt ni årskull med jenter som potensielt kan ha nytte av vaksinen som i dag ikke har fått noe tilbud om den.

- Det haster, for her går tiden. Det er helt klart. Så vi mener at det bør tas en beslutning raskt, sier avdelingsdirektør Britt Wolden i Folkehelseinstituttet.

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen vil vente på enda en rapport. (Foto: Rune Blekken)
Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen vil vente på enda en rapport. (Foto: Rune Blekken)

Hvert år får 3000 kvinner celleforandringer, 300 får livmorhalskreft og 100 dør av det. Forskerne mener at disse tallene kan reduseres.

- Det vi nå anbefaler er å få dette inn som en kampanje på budsjettet i 2016. Det er vår konkrete anbefaling. Og da vil ytterligere syv kull kvinner få muligheten til å få vaksinen, sier Wolden.

Vil vente

Men departementet vil vente og se om det også vil lønne seg å vaksinere gutter:

- Nå har vi nettopp fått rapporten som viser at det har positiv effekt på jentene, om kort tid så kommer det også en publikasjon om guttene. Og vi er avhengig av å se dette i sammenheng, for også å ha et innblikk i hva det samlet sett vil koste oss å utvide vaksinasjonsprogrammet, sier statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (FrP) i Helsedepartementet til TV 2.