Full krangel om IOC–krav:
– IOC kan ikke vente seg svarte limousiner under ungdoms-OL

Kravene IOC stiller til Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016 kan ikke sammenlignes med kravene de stilte til et mulig OL i Oslo i 2022. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går, rett etter at det ble kjent at Høyres stortingsgruppe sa nei til et OL, sa IOC-medlem Gerhard Heiberg at kravene IOC stilte til et OL i 2022 ikke var mye større enn det de vanligvis gjør. 

KAN IKKE SAMMENLIKNES: Tidligere NRK-profil Pål Gordon Nilsen jobber nå som kommunikasjonssjef i Lillehammer 2016.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix / TV 2
KAN IKKE SAMMENLIKNES: Tidligere NRK-profil Pål Gordon Nilsen jobber nå som kommunikasjonssjef i Lillehammer 2016. Foto: Tore Meek / NTB scanpix / TV 2

– Jeg var sjef under OL på Lillehammer i 1994, da var det omtrent det samme. Nå skal vi ha Ungdom OL i 2016, og der står vel noe av det samme på lista, selv om det er litt mindre, sa han i går. 

– Kan ikke sammenliknes

Dette får kommunikasjonssjef i for Lillehammer 2016 til å reagere. Han benekter at IOCs krav under ungdomslekene kan sammenlignes. 

– Kravene til ungdoms-OL er helt annerledes enn kravene knyttet til et vanlig OL. Det blir ingen svarte limousiner på Lillehammer, og IOC må komme seg dit med vanlige transportmidler, sier kommunikasjonssjef for Lillehammer 2016, Pål Gordon Nilsen, til TV 2. 

Han understreker at mens eventmanualen til Lillehammer 2016 er på 200 sider, er manualen for Oslo 2022 på 7.000 sider. Det er i manualen IOC fremsetter sine krav.

– Daglig kontakt

Nilsen sier de har daglig kontakt med IOC, og at IOC er veldig opptatt av Ungdoms-OL. OL for ungdom ble arrangert første gang i Singapore i 2010, og har blitt arrangert en gang siden, i Innsbruck i Østerrike.

– IOC er veldig opptatt av ungdoms-OL, og de er opptatt av at det skal være enklere og billigere med fokus på lekenhet og idrettsglede, sier Nilsen. 

Han sier konseptet ungdoms-OL ikke kan sammenliknes med vanlig OL.

– Det er helt forskjellige konsept, vi har andre ting å forholde oss til, sier han, og undertsreker at IOC ikke vil få noen spesialbehandling under lekene om to år. 

 – Vi kan heller være med på å påvirke lekene slik at de blir så jordnære og sentrert rundt det som betyr noe som mulig; nemlig ungdommene og idrettsgleden, sier han.