REFSER SPONSORKONGE: Emil Hegle Svendsen (t.v) og Ole Einar Björndalen.LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho
REFSER SPONSORKONGE: Emil Hegle Svendsen (t.v) og Ole Einar Björndalen.LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho

Skiskytter-stjerner refser sponsorkonge etter OL-nei

– Jeg har aldri sett Jacob Lund stå i kø, hevder Emil Hegle Svendsen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo kommune valgte å trekke søknaden om statsgaranti og statstilskudd etter at det ikke lenger er noen realistisk mulighet for at Stortinget vil gå inn for et Oslo-OL i 2022.

Det ble klart etter Høyres OL-nei onsdag kveld.

Sponsorkongen Jacob Lund har vært en av de mest profilerte og aktive på nei-siden i debatten om et OL i Norges hovedstad.

Som sponsorsjef for DNB-konserten jobbet han aktivt med markedsavtaler, samarbeidspartnere og sponsorer for skiskytterlandslaget i en årrekke.

– Underlig
Skiskytter-stjernen Emil Hegle Svendsen reagerer på at Lund markerte seg så sterkt på nei-siden i kampen om Oslo-OL 2022.

– Det er for meg underlig at han skal være i mot pampeveldet og alt det der. Jeg forstår det bare ikke. Jeg har vært på mange idrettsarrangementer med Jacob Lund, og har aldri sett han stå i kø, fastslår Hegle Svendsen overfor TV 2 Sporten.

SKUFFET OVER LUND: Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen reagerer på at tidligere sponsorsjef i DnB NOR, Jacob Lund (t.v.), var i mot OL i Oslo.Foto: Heiko Junge / SCANPIX
SKUFFET OVER LUND: Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen reagerer på at tidligere sponsorsjef i DnB NOR, Jacob Lund (t.v.), var i mot OL i Oslo.Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Han får støtte av landslagskollega Ole Einar Bjørndalen.

– Klart vi alle har reagert på Jacob Lunds meninger om OL. Han har frontet skiskyting i mange år, og for oss har det vært skremmende at han skiftet side, sier en oppgitt Bjørndalen til TV 2 Sporten.

Hegle Svendsen mener Lund har uttalt mye rart i OL-debatten.

– Jeg har ikke fått med meg alt han har sagt. Det har vært så mye rart. Jeg skjønner de kritiske tankene om IOC og det som ikke er bra der. Men det overskygger ikke den folkefesten vi ville fått. Vi kunne fått en fantastisk fest og en dugnadinnsats som hadde vært bra for hele det norske folk, svarer Hegle Svendsen, og fortsetter:

– At Jacob Lund, som har vært involvert i idretten så lenge var mot dette, er for meg helt uforklarlig. Men folk får ha de meningene de vil. Jeg har ikke snakket med Jacob Lund, men tror fortsatt vi er venner når vi møtes igjen, poengterer han.

– Skremmende at han skiftet side
Medaljegrossisten Ole Einar Bjørndalen, også kjent ved tilnavnet «Kongen av skiskyting», har i løpet av karrieren sikret seg åtte OL-gull og 19 VM-gull.

Bjørndalen har kjent Jacob Lund i en årrekke og er i likhet med Hegle Svendsen skuffet over sponsorkongens OL-nei.

– Jeg har prøvd å ringe ham, men ikke fått tak i ham. For det hadde vært morsomt å høre Jacobs argumenter. Vi skal lytte til de som er kritiske, minner Bjørndalen om.

Jacob Lund driver nå eget consultingselskap innen sponsorrådgiving, marketing og merkevarebygging mellom næringsliv, idrett, kultur og sponsing av humanitære organisasjoner.

– En vanvittig sløsing med penger
Han blir engasjert når TV 2 Sporten spør hvorfor han var mot OL i Oslo 2022.

– Jeg er i mot for det var en vanvittig bruk av penger, og en meningsløs bruk av penger, forteller Lund til TV 2 Sporten.

Og forklarer:

– Poenget er at den offentlige støtten skulle være på 21,7 milliarder kroner. Etterpå sitter Norge igjen med økonomiske verdier på 2,45 milliarder kroner. Det kalles sløsing med skattebetalernes penger, sier Lund.

– Med for eksempel 3-4 milliarder kroner til breddeanlegg kunne vi bygget 20 vanlige ishaller, 34 svømmehaller og deretter slenge på 2500 ballbinger der Hegle Svendsen er oppvokst i Trondheim, eller der Ole Einar er vokst opp i Simostranda. Og da har vi bare brukt opp en sjettedel av OL-budsjettets statsgaranti, poengterer han.

– Gikk en time i kø
Han minner om at en eventuell statsgaranti ville bli tatt rett fra statskassen.

– OL-penger er ikke monopol-penger, men blir tatt fra den samme pengekassen som andre prosjekter i vårt land. Det vil si den som skal prioritere kreftforskning, idrettsanlegg, skoler, og barnehager. Jeg er veldig for breddeidretten og for VM i skiskyting i 2016, ski-VM i Trondheim i 2019 og sykkel-VM i Bergen. Men et OL blir feil satsing. Budsjettet under Lillehammer-94 sprakk for eksempel med 340 prosent, sier han.

Lund humrer godt av Emil Hegle Svendsens påstander om at sponsorkongen aldri har stått i kø i forbindelse med et skiskytter-arrangement.

– Jeg kan hilse Emil å si at under sist OL så ble jeg sluppet av en buss og gikk nesten en time i kø før jeg kom frem til skiskytterarenaen. På vei hjem var jeg så heldig og fikk tak i en bil, og da tok jeg med foreldrene til Emil, forteller Lund og ler.

– Ole Einar må bare ringe
62-åringen vil gledelig gi Ole Einar Bjørndalen argumentene mot et nytt OL i hovedstaden, dersom skiskytter-kongen ringer.

– Jeg snakker med Ole Einar rett som det er, og han må bare ringe. Jeg har fått spørsmålet om hvorfor jeg er i mot OL mange ganger. Da jeg var i DNB så sponset vi ikke bare skiskytterforbundet, men fotballforbundet, skiforbundet, snowboardforbundet, orienteringsforbundet, fridrett også videre. Jeg har selv aldri søkt om OL, men har vært i ni OL som sponsor for å utføre en jobb for 6-7 særforbund i Norge, understreker han.

Og snur han litt på Hegle Svendsen og Bjørndalens spørsmål.

– Du kan jo spørre hvor mange verdenscuprenn Hegle Svendsen har gått i Vancouver, Torino, Nagano og Salt Lake City etter OL. Og i Sotsji vil det nok ikke bli gått et skiskytterrenn på 20 år. Jeg er kjempeglad i idretten, og har skreket meg gjennom mange skiskytterrenn, men jeg er ikke for sløsing med penger, fastslår Lund.