Landslagsløper kritiserer Branns treningsopplegg

Skøyteløperen Håvard Lorentzen er bekymret for lillebrorens fotballfremtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håvard Lorentzen er en av Norges beste skøyteløpere. Han har fjerdeplass som best i verdenscupen.

Men Håvard Lorentzen er også storebror til Branns spisstalent Håkon – og lar seg engasjere av hans treningshverdag.

– Jeg ser jo hva min bror gjør, og jeg ser hvor godt trent han er. Jeg har ikke så lyst til å uttale meg så mye om det egentlig. Men hvis de ikke skjerper seg, så er jeg bekymret for utviklingen hans. Helt klart, sier han til TV 2.

– Kunne trent 200-300 timer mer
Det er først og fremst treningsmengden skøytetalentet reagerer på. Der skøyteløperne driver med mengdetrening, er man i Brann mest opptatt av restitusjon.

– Jeg vil ikke si at det er trening for toppidrettsutøvere i hvert fall. For det første så burde de forsøke å se ut som atleter. Som Badji, mener han.

For Stephane Badji benytter en hver mulighet til å trene på egenhånd. Når det er pauser i fellestreningen, så gjør han styrkeøvelser for seg selv.

– Jeg tror det er bra for både meg og laget, sier han om hvorfor han trener ekstra.

Lorentzen tror det er rom for mer trening for flere av spillerne.

– Jeg er ganske sikker på at de kunne lagt ned 200-300 timer mer trening i løpet av et år. Som ikke nødvendigvis hadde trengt å være beinhardt, men mer mengdetrening som er rolig, mener han.

Brann-trener Rikard Norling tar kritikken til etterretning, men vil snakke med Lorentzen selv.

– Egentlig skulle jeg sittet meg ned og snakket med ham for å høre eksakt hva han mener. Nå blir du budbringeren. Det er viktig for at jeg skal kunne uttale meg om det.
Men jeg kan si at det absolutt er bra med en debatt. Det er bra det kommer opp til overflaten, mener han.

Men Norling ønsker debatten velkommen.

– Det er jo også en del av din jobb i media å identifisere hvordan det står til. Det tvinger oss i faget å tenke. Vi har jo valgt en vei å gå, og den er ikke tilfeldig. Men jeg tror som sagt at det alltid er bra med en debatt. Så må man balansere det også. Det er tross alt noe som diskuteres i media i disse dager, men det kan også være helt feil og ikke årsaken til at tilstanden blir som den er. Det blir på en måte et slags opinionstrykk som sier at det er det som er problemet, og at derfor må vi trene mer. Men jeg tror det er mer enn bare det, sier Brann-treneren.

Spillerne reagerer også
TV 2 er kjent med at det har vært debatt også innad i Brann. Flere spillere har vært forundret over at det ikke trenes mer.

I uken før søndagens skjebnekamp mot Start har Branns treningsfelt stått tomt to dager.

– Det er et veivalg vi gjør med tanke på belastning og energinivåer. Vi skal få ut så mye energi som mulig til helgen. Ja, det er det jeg kan si, sier Norling.

Den forklaringen kjøper ikke Lorentzen.

– Jeg tror ikke at de er så slitne at de må ha to dager fri. Det blir vanskelig å utvikle seg som idrettsutøvere og bli bedre fotballspillere hvis de har fri hele tiden, mener skøyteløperen.

Frykter for brorens fotballfremtid
Som bergenser ønsker han å se et Brann som kjemper i toppen av Tippeligaen. Men han tror klubben snart må se seg selv i speilet og tenke annerledes hvis det skal skje.

– Jeg vil at de skal lykkes og at min bror skal bli en bedre fotballspiller. Skal de klare det så må de stikke fingeren i jorden og si at de ikke er godt nok trent – og at de trener for lite. Enkelt og greit.

Hva frykter du vil skje med din bror om ikke treningsopplegget endres?

– Jeg frykter at han ender opp som en middelmådig fotballspiller. Han har talentet til å bli en stor fotballspiller, og skal du bli det så må det trenes. Slik det er nå så bør det gjøres endringer for at det skal skje, mener skøyteløperen.