Lever iPhone 6 opp til forventningene?

Den nye iPhone-modellen kommer i to varianter, og folk på gata er ikke i tvil om hvilken modell de vil velge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire millioner telefoner ble forhåndsbestilt innen de 24 første timene. På tre dager hadde 10 millioner telefoner blitt solgt.

Apples nye telefoner iPhone 6 og iPhone 6 Plus ble nylig lansert, og ifølge flere bransjenettsteder er modellene de mest populære Apple-telefonene noensinne. Men hvor bra er de nye telefonene?

Ifølge ekspertene har Apple levert et kvalitetsprodukt i nye iPhone 6.

– Det er jo ofte sånn når Apple lanserer noe nytt, så hypes det opp i overkant mye. Denne gangen så vil jeg si at Apple har klart å innfri nesten alle forventingene vi hadde på forhånd, sier Lasse Svendsen, redaktør i Lyd & Bilde.

Forbedringer

Svendsen sier at begge modellene, og kanskje spesielt Plus-modellen, har tettet et hull Apple hadde i mobilsatsningen sin. Konkurrentene til iPhone har de siste årene kunne tilby større telefoner og større skjermer.

– Vi har konkludert med at har klart å levere det markedet har etterspurt ganske lenge - et alternativ til de mobilene som har større skjerm. Samtidig har de klart å levere en mobil som er raskere og større enn forgjengeren på ganske mange punkter, sier Svendsen.

Lyd og bilde-redaktør Lasse Svendsen mener Apple har klart å levere en telefon som er raskere og større en forgjengeren på mange punkter. Foto: TV 2 hjelper deg.
Lyd og bilde-redaktør Lasse Svendsen mener Apple har klart å levere en telefon som er raskere og større en forgjengeren på mange punkter. Foto: TV 2 hjelper deg.

Svendsen beskriver de nye modellene som en betydelig oppgradering fra de forrige 5S- og 5C-modellene.

«Vanlige» iPhone 6 har fått en skjerm som er nesten 20 prosent større, mens Plus-modellens skjerm er på hele 5,5 tommer, noe som gjør skjermen til den største i klassen. Men, selv om skjermstørrelsen har økt, har Apple gjort telefonene lettere og tynnere. I tillegg til dette selve skjermen og bildet blitt bedre.

Svendsen tror at størrelsen på den nye 5,5-tommeren kan virke avskrekkende på folk.

Da «TV 2 hjelper deg» tok med de to nye modellene ut for å høre hva folket ville ha, var svaret unisont. Ingen av de vi spurte ville ha den store versjonen. Publikum mente den virket for stor til å putte i lomma, og at den var vanskelig å ha med seg.

Tidligere har Apple fått kritikk for å ha for dårlig batterikapasitet. Ifølge Svendsen har dette nå også blitt oppgradert, men han mener iPhone-brukere fortsatt må belage seg på å lade telefonen en gang om dagen.

Pixler nok

De nye modellene har et kamera på 8 megapixler, noe som er betraktelig lavere enn hva konkurrentene har. For eksempel så har iPhones argeste konkurrent, Samsung Galaxy, 16 megapixler.

– For noen vil dette kanskje være en turn-off, men da må vi huske på at 8 megapixler kan være en fordel med hensyn til bildestøy. Dess mindre pixler du har på en stor flate, jo mindre er faren for bildestøy i litelys, sier Svendsen til TV 2.

Verdt pengene?

De to nye modellene er langt fra de billigste smarttelefonene. Prisen for iPhone 6 er fra 5790 til 7950, mens iPhone 6 Plus koster fra 6690 til 8490. (Priser fra Apple.com uten bindingstid.)

Ifølge Svendsen har den nye iPhone verken den beste skjermen eller det beste kameraet av smarttelefonene på markedet i dag.

Apples telefon har også bare tokjernersprosessorer, mens konkurransen har fire. Men, til tross for dette, mener Svendsen at iPhone har en finish og gir en «feeling» som ingen av de telefonene på markedet kan hamle opp med.

– Hvis man trenger en ny smartmobil i dag, og man kommer fra en eldre generasjon, så vil jeg si at 4,7-tommeren kanskje er den beste telefonen på markedet i dag for folk flest, sier Svendsen.

– Og for de som er ute etter en litt mer nettbrettlignende opplevelse, så er det jo veldig vanskelig å slå denne, sier Svendsen.

.
.