Gresk salat med brød og tzatsiki Foto: TV 2
Gresk salat med brød og tzatsiki Foto: TV 2

Gresk salat

Og brød med rødløk, valnøtter og oregano

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gresk salat:

I de greske hjem ofte kalt bondesalat.
Server som egen rett med brød, ev som en forrett eller siderett til middagen.

4-5 mellomstore plommetomater
1 slangeagurk
1 rødløk
1 paprika (ofte brukt grønn paprika)
2-3 hardkokte egg
10 svarte oliven
Ca 150 g fetaost
frisk oregano

Dressing:

1 ½ dl kaldpresset olivenolje
½ dl vineddik
Salt, pepper
1-2 ts tørket oregano

Skyll grønnsakene, del tomater i båter, agurk og løk i skiver.
Fordel på porsjonstallerken eller en vid salatbolle/fat.
Fordel over oliven, fetaost i terninger og egg i båter.
Visp sammen dressingen og vend inn i salaten,
Avslutt med frisk oregano

Brød med rødløk, valnøtter og oregano:

(2 brød)
3 ss olivenolje
1 finhakket rødløk (ca 3 dl)
2 ss tørket oregano
5 dl lunken væske, en blanding av vann og yoghurt eller kulturmelk
2 ts honning
1 pk gjær
1 ½ dl sammalt fint rugmel
¾ dl grovt sammalt rugmel
2 dl grovhakkede valnøtter ( kan sløyfes)
2 ts salt
Ca 7 ½ dl hvetemel
Finhakk løk og surr den myk i olivenolje sammen med oregano.
Tilsett væske og honning, og varm til fingervarmt.
Bland sammen resten av ingrediensene i en arbeidsbolle (hold igjen litt av hvetemelet).
Tilsett den fingervarme væsken, elt sammen og tilsett ev litt mer hvetemel slik at deigen blir glatt og smidig.
Tilsett et par ss olje mot slutten, elt slik at oljen smøre seg rundt brødet.
Dekk til bakebollen og sett til heving i 45-50 min.
Form til to avlange brød eller til flere småbrød/ rundstykker.
Legg på bakepapirkledt stekebrett.
Dekk til og la etterheve ca 40 min.
Store brød stekes ved 225 oC på nederste rille i 10 min, senk temperaturen til 180 oC og stek videre i 25- 30 min.
Småbrød stekes ved 225 oC på midterste rille i 10-15 min.

Tzatsiki:


2 dl gresk matyoghurt
½ slangeagurk
1-2 fedd finhakket hvitløk
1 ts honning
1-2 ss frisk mynte eller oregano
1 ss olivenolje
salt, pepper
Finriv slangeagurken og klem ut mest mulig vann.
Bland sammen resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.
Vend inn den revne slangeagurken.