Fàbregas møter klubben som fostret ham: – Usikker på mottakelsen

Gjør Chelsea-stjernen som Cristiano Ronaldo, Frank Lampard, Denis Law og Henrik Larsson?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Chelsea-Arsenal klokken 15:05 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

Det blir en emosjonell dag for Cesc Fàbregas søndag, når hans nåværende klubb Chelsea tar imot hans gamle klubb Arsenal på Stamford Bridge.

Spanjolen kom til de rødhvite fra Barcelona som 16-åring i 2003, og ble etter hvert kaptein i klubben før han returnerte til Katalonia i 2011.

Har du Fàbregas på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Nå skal han - som en av nøkkelspillerne og en av de mest suksessrike av nysigneringene til serieledende Chelsea - opp mot sin læremester Arsène Wenger.

– Det er vanskelig å spille mot sin tidligere klubb. Fàbregas vokste opp i Arsenal og under Wenger. De hadde mange store tider sammen. Mange Arsenal-fans er skuffet over at han er tilbake i Premier League og signerte for en av Arsenals største rivaler. Jeg er ikke så sikker på at han får den beste mottakelsen, sier den tidligere engelske landslagsspilleren Phil Neville.

Les også: – Fàbregas viste hva Arsenal gikk glipp av i Chelsea-debuten

– Supporterne bør huske at han ga alt for dem
Neville er den spilleren i Premier Leagues historie med åttende flest kamper (505 i tallet), og er med sine elleve sesonger i Manchester United og åtte i Everton den eneste som har mer enn seks Premier League-sesonger for to ulike klubber.

– Fàbregas var en stor spiller for Arsenal og supporterne bør huske at han ga alt for dem. Og da han nå ville tilbake til ligaen så ønsket ikke Arsenal å hente ham. Han har signert for Chelsea og han og Diego Costa har et utrolig samarbeid på topp. De er favoritter til å vinne denne kampen, for de er formlaget i Premier League og Arsenal har mye skader for øyeblikket, sier Neville.

Fredag bekreftet Arsenal-manager Arsène Wenger at Fabregas ønsket seg tilbake til klubben, men at hans egen klubb valgte ikke å gå for å hente ham tilbake siden de allerede hadde såpass mange valgmuligheter i midtbaneleddet. 

– Han er en person jeg elsker og en spiller jeg elsker. Han fortjener en respektfull velkomst. Alle respekterer Cesc her og jeg vil gi ham den velkomsten han fortjener, sa Arsenal-sjefen.

Kan gjøre som Lampard, Law, Larsson og Cristiano Ronaldo
Fàbregas er i kjempeform og det kan tenkes at han gjør som Frank Lampard gjorde for Manchester City mot Chelsea for to helger tilbake. Da scoret han - utrolig nok - mot gamleklubben. 

Les også: Chelsea-legenden Lampard reddet City-poeng mot gamleklubben

Lampard er langt ifra den eneste som har scoret mot sin tidligere arbeidsgiver, og blant de mest kjente andre er Denis Law. Skotten som gjennom elleve år herjet i Manchester United-drakt og scoret 236 mål for klubben ble Manchester City-spiller i 1973, og scoret året etter ett av engelsk fotballhistories mest berømte mål da han med hælen senket sin gamle klubb på selveste Old Trafford.

Der og da trodde man sågar at scoringen var direkte avgjørende i at de røde djevlene rykket ned fra engelsk fotballs øverste divisjon, men ettersom Birmingham slo Norwich i en annen kamp ville Manchester United rykket ned uansett.

– Jeg har sjelden følt meg så deprimert i mitt liv som jeg gjorde den helgen. Jeg hadde i 19 år gitt alt jeg hadde for å score mål, men her scoret jeg ett som jeg nesten skulle ønske at jeg ikke scoret, har Law i ettertid uttalt.

Blant andre store stjerner som har scoret mot gamleklubben finner man Celtic-legenden Henrik Larsson, som scoret for Barcelona da han returnerte til Celtic Park i 2004, og Cristiano Ronaldo som scoret i begge åttedelsfinalene i Mesterligaen da Real Madrid slo ut Manchester United i mars 2013. Den siste av de to scoringene sendte sågar gamleklubben ut av turneringen.

Fàbregas mot sin første Premier League-tittel?
I motsetning til Cristiano Ronaldo har Cesc Fàbregas aldri vunnet Premier League, til tross for at han var svært nære i de rødhvite Arsenal-draktene i 2005. Nå er han dog godt på vei. 

Med den spanske stjerneduoen Fàbregas-Costa på topp har Chelsea vunnet fem av seks kamper og er på god vei mot sin første ligatittel på fem år.

PS! Forrige sesong vant de blå hele 6-0 i det tilsvarende oppgjøret til dette. Det er med andre ord mange ting å snakke om før søndagens kamp.