UENIGE: Byråsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, slår tilbake mot kritikken fra IOC. Her fra den offisielle lanseringen av søknad om å være vertskap for OL i 2022 sammen med Eli Grimsby og Gerhard Heiberg. (Foto: Jon Eeg / NTB scanpix)
UENIGE: Byråsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, slår tilbake mot kritikken fra IOC. Her fra den offisielle lanseringen av søknad om å være vertskap for OL i 2022 sammen med Eli Grimsby og Gerhard Heiberg. (Foto: Jon Eeg / NTB scanpix)

Slår tilbake mot IOCs Oslo-kritikk: – Arroganse!

Byrådsleder Stian Berger Røsland mener IOCs knallharde OL-kritikk ikke henger på greip.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sent onsdag kveld sendte IOC ut pressemelding etter at Norge sa nei til å arrangere OL i 2022.

I brevet langer IOC ut mot avgjørelsen, og hevder den er basert på halvsannheter og feil.

– Arrogant, svarer byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland.

– Urimelig

Byrådslederen reagerer på at IOC i pressemeldingen hevder at det norske folk og de norske politikerne ikke har forstått OL-debatten.

– Det synes jeg er ganske urimelig. I den debatten har begge sider noen ganger ikke vært helt presise. Sånn er det ofte i det offentlige ordskiftet, men å gå derfra å si at stortingsgruppen, regjeringen, byrådet og bystyret ikke forstår hva dette er, eller ikke skjønner det, det synes jeg er ganske arrogant, sa Røsland da han var gjest hos God morgen Norge torsdag morgen.

Overfor TV 2 Nyhetene utdyper han kritikken:

– Jeg tror ikke det er et spesielt behov for at IOC bidrar til den type ordbruk som vi så i går, sier Røsland.

– Er ikke IOC ikke med på å utvise en ekstrem arroganse når de nå slår tilbake mot Norge når det er de som stiller helt sinnssyke krav?

– Jo, svarer Røsland kort.

Direktør for Oslo2022, Eli Grimsby, reagerer på at IOC tidligere har vist forståelse og aksept for at de ikke ville få innfridd alle sine krav ved et eventuelt OL i Oslo. I onsdagens pressemelding var derimot tonen en helt annen. 

– Når vi da ser pressemeldingen i går, så må vi undres litt over hva det er de klarer å få med seg av de signalene som kommer herfra sier Grimsby til TV 2.

Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg ønsket ikke å kommentere saken torsdag formiddag.

Avviste IOCs luksuskrav

Onsdag ble det kjent hvilke krav og spesifikasjoner IOC stiller for sine søkerbyer. De krevde blant annet eget kjørefelt for sine representanter, cocktail-fest hos kongen, og tilgang til bar utover normale åpningstider. Ifølge byrådslederen ble IOC gitt en klar tilbakemelding på at slike spesifikasjoner ikke ville bli innfridd på norsk jord.

–  Da vi la inn søknaden vår og konseptet vårt, så har ikke vi med egne trafikkfiler for IOC. Vi har sagt at det ikke er praktisk mulig i Norge, at vi har ikke plass til det på en del av disse veiene, og at det er helt utenkelig å gjøre det på den måten i Norge, sier Røsland og legger til:

– Det er ingen som har egne trafikkfiler for seg personlig, det har ikke kongefamilien, det har ikke regjeringen og  det skal selvfølgelig heller ikke IOC ha.

Prislapp: 185 millioner kroner

Oslo kommune har totalt brukt 185 millioner kroner på prosessen med å få OL til byen. Ifølge Røsland er 110 millioner kroner av disse brukt til selve søkerarbeidet, mens 75 millioner kroner har gått til planlegging og konseptutvikling. Byrådslederen avviser bestemt at dette er penger det norske folk ikke vil få noe igjen for.

– Når Oslo2022 avvikles i sin nåværende form, så kommer det likevel til å være slik at det arbeidet de har gjort det kommer til å sette preg på byen fremover. Vi trenger å bygge nye anlegg og oppgradere infrastruktur, sier han.