Frukt og grønt: Nei, dyrest er ikke best

TV 2 hjelper deg har testet dyre og billige frukt og grønt-produkter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«TV 2 hjelper deg» har brukt et ekspertpanel på tre kokker og et testpanel på 56 personer, i alderen 16 til 76 år, for å smake på smaksprøver fra billig og litt dyrere produkt av frukt og grønt.

Og resultatet viser at de billige produktene ofte smaker like godt og, flere ganger, også bedre enn de dyre produktene.

Mentometerknapper

Ekspert- og testpanelet smakte seg igjennom akkurat de samme smaksprøvene som bestod av syv produkt med to smaksprøver fra hvert produkt. Et billig og et litt dyrere. Til sammen var det 14 smaksprøver.

Mens kokkene skrev ned kommentarer underveis, så brukte testpanelet mentometerknapper da de stemte på den smaksprøven de syntes smakte best. Testpanelet stemte etter hver smaksprøve.

Produktene som var med i smakstesten var banan, tomat, paprika, eple, drue, Cherry tomat og gulrot. Smaksprøvene ble plassert i kopper merket med nummer, og ingen av testpersonene viste i hvilke av koppene de dyre og billige produktene var plassert.

TESTET FRUKT OG GRØNT: Testpanelet mente blant annet at de billigere gulrøttene, druene og eplene smakte bedre enn de dyrere variantene. Foto: TV 2 hjelper deg.
TESTET FRUKT OG GRØNT: Testpanelet mente blant annet at de billigere gulrøttene, druene og eplene smakte bedre enn de dyrere variantene. Foto: TV 2 hjelper deg.

Billige gulrøtter, druer og epler smakte best

41 av de 56 testpersonene syntes at de billige gulrøttene smakte bedre enn de dyre. Også de billige druene og eplene fikk flest stemmer med klar margin. Testpersonene syntes at de dyre tomatene og cherrytomatene var de med best smak. Når det kom til banan og paprika så var det nesten ingenting som skilte de dyre produktene fra de billige.

Også kokkene kom, etter 14 smaksprøver, frem til at det var tilfeldig hvilket produkt, dyrt eller billig, som smakte best. Og at det ikke er tilfelle at produktene som er priset høyest alltid har den beste smaken.

Nesten dobbelt så dyrt

Det var produktene til NorgesGruppen og Rema 1000 som var med i testen. De har hvert sitt billigmerke på frukt og grønt. NorgesGruppen har First Price og Rema 1000 har Best Pris.

«TV 2 hjelper deg» har fått NorgesGruppen og Rema 1000 til å blindteste sine egne produkter, for å se om de syntes de billige eller litt dyrere produktene smaker best.

Kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland, får smake på to epler: Et fra «First Price» og et fra en kurv der prisen er dobbelt så høy. Begge eplene er av samme sort.

Søyland endte opp med å syntes at eplet fra «First Price» smakte best.

– Men de er faktisk ikke helt like. Men det tror jeg kan ha noe med modningsgraden å gjøre, for noen stor forskjell er det ikke. Men det var ett som var best. Det illustrerer bare at i dette tilfellet så er det ikke stor forskjell.

– Men hvorfor har dere disse to produktene, som er så ulik i pris, når de smaker så likt?

– Godt spørsmål! I dette tilfelle så er det nok bare en tilfeldighet. Normalt for oss er at vi har de små eplene som First Price i kilosposer, og så har vi de større eplene i løsvekt. Det er det som er det vanlige for oss. At det i dette tilfellet også er små epler pakket i eske, er nok en tilfeldighet, mener Søyland.

Kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum Beyer, får smake på druer fra «Best Pris» og fra en litt dyrere pakke, og konkluderer med at de billige druene smaker best.

– Veldig gode de, altså! Men nå er det slik at kvaliteten på på druene i en kurv vil variere, så det kan hende at jeg traff på en veldig god drue i nummer én, som var veldig søt og god. Men det var ikke noe stor forskjell.

– Men hvorfor tar man en høyere pris for noe dersom de likevel er helt i lik i kvalitet?

– Kundene er opptatt av at varen ser jevnt over lik ut når det kjøper den. Som når du kjøper bananer og du ser noen som er litt mer flekkete enn de jevnt over gule, så vil vi ta en lavere pris for de flekkete enn de som er jevnt over gule. Men kvaliteten er jevnt over lik på alle varene. Så Best Pris er et godt tilbud til våre kunder, sier Fossum Beyer.