Heiberg: – En sort dag for Norge og for idrettsverden

IOC-medlem Gerhard Heiberg sier han ikke er overrasket over onsdagens nei til OL i Oslo, men sier det likevel kommer som et slag i trynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er veldig lei meg, og jeg er veldig skuffet. Dette var synd. Jeg tror Norge kunne gjort en kjempejobb med å arrangere OL i 2022, så for IOC, for Norge og for den internasjonale idrettsverden er det en sort dag, sier Gerhard Heiberg, IOC-medlem og OL-veteran.

Han beskriver dagens avgjørelse som et hardt slag i trynet.

Ville forandre

Det var i siste omgang kravene fra IOC som ser ut til å ha vært avgjørende for Høyres stortingsgruppes avgjørelse. Han tror det kan komme forandringer allerede i vinter med programmet «Agenda for 2020».

– Vi måtte gjennom dette på et tidspunkt, sier han videre og viser til at et annet «slag i trynet» i 1999 førte til et oppgjør med bestikkelser og manglende demokrati og åpenhet.

Samtidig legger han ikke skjul på at han er skuffet over at det var nettopp på hjemmebane motstanden skulle manifestere seg så tydelig.

– På mange måter er det jo en ekstra byrde, men vi er heldige som lever i et demokrati hvor flertallet bestemmer.

– Aldri noe problem før

Kravene fra IOC har de siste dagene vært fremstilt som svært overdådige og unødvendige.

– Det har aldri vært noen spørsmål om dette før. Det burde vi ha tatt opp tidligere, og burde ha sett at det ikke passer i Norge. Der tar jeg selvkritikk på; at vi ikke har tatt opp dette på forhånd, sier Heiberg.

Han sier ting begynte å gå galt allerede under OL i Sochi, der det norske laget ble nektet å bruke sørgebånd etter dødsfallet til Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror.

– Så var det kostnader, investeringer og så var det spørsmål om IOC og IOC-medlemmer og manglende demokrati. Så det var mange ting som ballet på seg, og som endte med det resultatet vi har fått i dag, sier han.

(©NTB / TV 2)