Norske OL-helter: – Kunne blitt tidenes OL

Flere profilerte idretts-kjendiser synes det er trist at Norge sier nei til et nytt OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo kommune trekker søknaden om statsgaranti og statstilskudd etter at det ikke lenger er noen realistisk mulighet for at Stortinget vil gå inn for et Oslo-OL i 2022.

Det er klart etter Høyres OL-nei onsdag kveld.

Bjørn Dæhlie vant to gull under Lillehammer-OL i 1994 og har markert seg aktivt på Ja-siden i debatten om et nytt vintermesterskap i Norge.

Han reagerer slik på avgjørelsen:

– Vi som nasjon kunne ha arrangert fremtidens OL som IOC kunne ha bygget videre på. Jeg synes det er leit at vi ikke tok den muligheten, fastslår langrennslegenden overfor TV 2 Sporten.

– Bare trist
Skiskytteren Emil Hegle Svendsen vant OL-gull i Sotsji i februar. I likhet med Dæhlie er han svært skuffet over at Norge sier nei til vinterlekene om åtte år.

– Først og fremst synes jeg dette var trist. Jeg hadde sett frem til OL i 2022, riktignok fra sidelinjen. Det er en skuffende avgjørelse, sier han til TV 2 Sporten.

– Er du overrasket?

– Ja, det er jeg. Det har vært mye positive signaler fra Høyre i det siste, og jeg hadde håpet at de sammen med Arbeiderpartiet ville gå inn for en OL-søknad, innrømmer han.

– Er avgjørelsen verst for IOC eller norsk idrett?

– Det er like ille for begge. IOC trenger at demokratiske land kan søke, og norsk idrett hadde hatt godt av et OL. Men måten mange nordmenn vil ha et OL på er kanskje litt skummelt. De vil ha norske flagg, snille folk og folkefest, og det er det lite som har vitnet om i de siste OL, poengterer han.

– Kunne blitt tidenes OL
OL-vinneren Therese Johaug støtter skiskytteren.

– Personlig synes jeg det er synd at Norge ikke får mulighet til å arrangere den folkefesten et OL i 2022 kunne blitt. Men jeg respekterer og forholder meg til at det norske folk ikke ønsker OL hit, selv om jeg tror den folkefesten, laget på vår måte, kunne bidratt til et gedigent løft for både norsk idrett og idrettsglede, skriver Johaug i en SMS til TV 2 Sporten.

Ole Einar Bjørndalen sier at han er «svært skuffa» over at det ble OL-nei.

– Jeg er svært skuffet. Jeg tror Norge og OL kunne blitt tidenes OL, og fått mesterskapet tilbake til et folkelig nivå og til en stor folkefest som vi har savnet i de siste vinterlekene, sier Bjørndalen, og fortsetter:

– Norge har en stor påvirkning på IOC, og mitt inntrykk er at de lytter til det norske folk sitt syn på hvordan vi mener et OL bør bli i fremtiden. Norge har bidratt med sitt syn og gitt IOC tilbakemeldinger som jeg tror de vil lytte til i fremtiden. Nå er avgjørelsen tatt og den skal vi respektere. Nå skal vi fokusere på å lage tidenes ungdoms-OL i Lillehammer i 2016, fastslår tidenes mestvinnende skiskytter.

– Veldig synd og trist
Den olympiske mesteren i singlesculler, Olaf Tufte, skjønner ikke at Høyre sa nei til folkefesten.

– Det er veldig synd at Høyre sa nei, og jeg lurer på hvorfor, sukker Tufte til TV 2 Sporten.

– Hvorfor ville du gjerne sett OL i Oslo i 2022?

– Det er fordi et vinter-OL ville drevet frem masse positivt for norsk idrett i lang tid fremover og ville blitt en fantastisk folkefest – også for dem som ikke driver med idrett. Ringvirkningene av et OL ville ført til masse positivt, fastslår han.

Høyres avgjørelse betyr at planene om å arrangere OL i Oslo skrinlegges.

– Det er selvfølgelig veldig trist. Jeg skulle svært gjerne ønske at mest mulig var for et OL, så sant det var fornuftige budsjetter og rammevilkår, poengterer han.

– Norge har råd til nytt OL
Kjell Storelid, som tok sølv på 5000- og 10.000 meter skøyter under Lillehammer-OL i 1994, er svært skuffet over avgjørelsen.

– Nei, dette synes jeg er veldig trist. Det hadde vært veldig kjekt å fått et nytt OL til Norge etter min mening, sier han til TV 2 Sporten.

– Men det er nok fokuset på kravene fra IOC som til slutt har fått det til å vippe den ene veien. Samtidig har det å arrangere et nytt OL i Norge hele tiden vært omdiskutert, og det er nok ikke den eneste grunnen til at Høyre sa nei, poengterer han.

– Hvorfor var du tilhenger av Oslo-OL 2022?

– Jeg var selv med som utøver i 1994 og så hvor fantastisk det var både for utøverne og publikum. Selv om et nytt OL ikke nødvendigvis er økonomisk lønnsomt, så synes jeg vi kunne tatt på oss et nytt OL i Norge. Er det noen som har råd til det, så er det Norge. Jeg tenker at vi kunne virkelig arrangert et OL på en god måte, og jeg synes at både publikum og utøverne i Norge fortjener en ny, skikkelig folkefest, svarer han.

– Vandrende tønner
Twitter reagerer flere norske idrettutøvere kraftig på avgjørelsen om å droppe planene om et OL i Norges hovedstad.

Ishockeyspilleren Steffen Thoresen, som til daglig spiller i Vålerenga, skriver blant annet følgende:

– Det skal mye til att det blir ett nytt OL i Norge. Når 90% av dem som styrer detta landet ser ut som vandrende tønner, tordner han.

Sportssjef på langrennslandslaget, Åge Skinstad, melder dette:

– Vi ble nr 4 og 5 på stafettene i Sochi. Det var et verre tap. Jeg håper de nesten 2 mill som fulgte med, en gang vil ha nytt OL i Norge, twitrer han.

Johann Olav Koss ble en av de aller største med tre gull på skøyter (1500 -, 5000-, og 10.000 meter) under Lillehammer-OL. På Twitter legger han ikke skjul på sin skuffelse over at Norge sier nei til et nytt vintermesterskap.

– Nå må idrettsnorge stå på for å få midler til anlegg i hele norge. Vi trenger baner og haller ellers blir vi akterutseilt, dårlig folkehelse, skriver han.