STORE FLAMMER: Kraftig brann i taket på eneboligen tilknyttet Prestøya fyr ved Brønnøysund onsdag. Foto: Viggo Klausmark
STORE FLAMMER: Kraftig brann i taket på eneboligen tilknyttet Prestøya fyr ved Brønnøysund onsdag. Foto: Viggo Klausmark

Full fyr ved fyrtårn

Eneboligen til verneverdige Prestøya fyr er fullstendig nedbrent etter kraftig brann onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag formiddag tok det fyr i taket på eneboligen tilknyttet Prestøya fyr ved Brønnøysund. Fem timer etter at brannen blusset opp, er huset helt nedbrent.

Arbeidsuhell

– Brannen oppstod i forbindelse med restaureringsarbeid på taket. Det ble brukt en vinkelsliper for å fikse takrenna og da har gnistene satt fyr på taket, forteller operasjonsleder Trond Martinussen, ved Haugaland politidistrikt til TV 2. 

Alle arbeiderne kom seg raskt ut av huset og i sikkerhet, mens flammene vokste. Redningsskøyta UNI Helgeland bistod brannvesen og politi på stedet, som meldte om kraftig brann. 

– Det er ingen som bor permanent i huset og arbeiderne som var der kom seg heldigvis ut. Det har ikke vært nødvendig å evakuere i området, ettersom dette er et ganske øde sted, sier operasjonsleder. 

Kulturminne

Det er ingen skader på selve fyrtårnet som er 120 år gammelt. Det ble bygget på Buholmen i 1895, men senere flyttet til Prestøya.

I 1972 ble fyrtårnet og eneboligen foreviget da Ivar Christiansen laget filmen «Barna på Prestøya». Det er hele norges bestemor, Anne Cath. Vestly, som har fortellerstemmen i filmen som ble laget for sjømannskirken.

Ifølge kulturavdelingen i Nordland fylkeskommune er huset ikke fredet, men verneverdig.

– Fyret er utvalgt som nasjonalt og regionalt viktig kulturminne på Sør-Helgeland. Forhåpentligvis kan fyret restaureres og bygges opp igjen, sier faglederen i kulturavdelingen til NRK