Høyre sier nei til Oslo-OL 

Oslo (TV 2): Nå trekker Oslo kommune søknaden om statsgaranti til OL i Oslo i 2022.

– Partiet er tilnærmet delt på midten, og på den bakgrunnen kan ikke stortingsgruppen gi regjeringen råd om å gå videre. Dermed vil vi be dem om å stoppe prosessen med OL i Oslo i 2022, sier Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre til TV 2.

Høyres stortingsgruppe samlet seg klokken 15 onsdag ettermiddag  for å bestemme om de sier ja eller nei til statsgaranti til vinter-OL i Oslo i 2022. Etter planen skulle møtet være ferdig klokken 17, men først halvannen time på overtid kom konklusjonen: Høyre støtter ikke et OL i Oslo i 2022.

– Jeg sa tidlig i prosessen at det var viktig med bred støtte for et så stort prosjekt som OL er, og diskusjonen i Høyre viser nå at det ikke er stor nok støtte, sa statsminister Erna Solberg til TV 2 etter at resultatet var klart.

Selv om rådet fra Høyres stortingsgruppe er å stanse OL-prosessen, skal regjeringen fortsatt bestemme om de ønsker å gå videre. 

– OL hadde både vært flott og gøy, men nå har vi fått et tydelig og godt råd, så jeg ser ikke noen grunn til at vi ikke skal følge det rådet. For å være ærlig, så har vi mange andre viktige saker i årene fremover, sier statsministeren til TV 2.

Er du for eller mot OL i Oslo i 2022? Stem her!

Trekker søknaden

I etterkant av Høyre-møtet ble det også kjent at Oslo kommune trekker søknaden om statsgaranti og statstilskudd. Kommunen mener det ikke lenger er noen realistisk mulighet for at Stortinget vil gå inn for et Oslo-OL i 2022.

– Oslo2022 er et prosjekt som har hatt overveldende støtte i Oslo bystyre, og som har fått tilslutning av byens befolkning gjennom den lokale folkeavstemningen i 2013. Jeg hadde håpet på et annet resultat i kveld og er selvfølgelig skuffet, sier byrådsleder Stian Berger Røsland til NTB.

Byrådslederen legger til at planene for å utvikle byen fram mot 2022 og etterpå, skal gjennomføres.

– Med et OL ville alt ha vært ferdig til 2022, men nå vil noe ta litt lengre tid, sier han.

Mange gikk fra ja til nei

– Stemningen før møtet var spent. Representanter som TV 2 har snakket med, sier det er større usikkerhet i dag enn i går, fortalte TV 2s reporter Yvonne Fondenes før møtet.

Statsrådene og statsminister Erna Solberg var til stede på møtet. Alle stortingsrepresentantene til partiet fikk si sin mening i løpet av samlingen, og på slutten av møtet trakk gruppen sin konklusjon. 

TV 2-kilder inne på møtet fortalte underveis at en del Høyre-representanter hadde snudd fra OL-ja til nei.

Det var spesielt to saker som gjorde at det var større usikkerhet i gruppen i dag. Den ene var nyheten om at billig-OL ikke blir like billig som antatt, og den andre var luksuskravene fra IOC. Kravene ble først presentert av VG.

– Vi har blitt fortalt at forrige gang Høyre behandlet en lignende avstemning i gruppen, så var det mellom ti og tolv representanter som var sterkt imot Oslo-OL i 2022. I dag blir det snakket om at tallet kan nærme seg 20, og i så tilfelle vil det bare være et knapt flertall som ønsker å råde statsministeren til å gå for statsgarantien, sier reporter Fondenes.

– Tida er ikke inne

Utgangspunktet til diskusjonen på møtet var en innstilling fra kultur- og idrettsfraksjonen i partiet. Innholdet ble ført i pennen av Svein Harberg, Høyres kulturpolitiske talsmann på Stortinget, i nært samarbeid med kulturminister Thorhild Widwey.

Det har ikke vært noen hemmelighet at kulturministeren har vært positiv til et OL i Oslo i 2022, men det var likevel ingen tydelig skuffelse å spore da stortingsgruppens vedtak ble kjent.

– Jeg er enig med statsministeren om at det hadde vært flott med OL, men det er viktig å understreke at når motstanden og skepsisen er så stor, så er ikke tida inne for å gå videre med arbeidet, sa kulturminister Widwey til TV 2 etter møtet.