18 ÅR: Det er 18 år siden Arsene Wenger overtok som manager i Arsenal. AFP PHOTO/GLYN KIRK
18 ÅR: Det er 18 år siden Arsene Wenger overtok som manager i Arsenal. AFP PHOTO/GLYN KIRK

Wenger vil feire 18 år i Arsenal med seier

Arsenal tar i mot Galatasaray i Champions League.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag var det 18 år siden Arsène Wenger ble ansatt som manager for Arsenal.

Onsdag kveld håper han å markere dagen med seier over Galatasaray i Champions League.

«Arsène Who?», var reaksjonen da franskmannen ble ansatt.

Skepsis fra veteranene
Det var nærmest uhørt at en klubb som Arsenal skulle ansette en manager som kom fra japansk fotball.

Og skepsisen var stor blant klubbens veteraner. Ray Parlour gikk rundt og laget imitasjoner av Inspector Clouseau, mens Lee Dixon hevdet at den nye sjefen så ut som en geografilærer.

Men i ettertid har Dixon innrømmet at han ville vært ferdig lenge før hvis ikke det var for Wenger. Franskmannen forlenget karrieren til både ham, og de øvrige i Arsenals berømte forsvarsrekke.

– Men han holdt nok litt for lenge på oss. For da vi ga oss - omtrent på samme tid - så fikk man et lite fall i nivået defensivt, skriver han på BBCs hjemmesider.

Franskmannen langt på vei revolusjonerte engelsk fotball. Han var den første som gikk vitenskapelig til verks. Nye treningsmetoder og streng diett gjorde at Arsenal plutselig var en tittelkandidat. Wenger sørget også for at Arsenal fikk et topp moderne treningsfelt.

Revolusjonerte engelsk fotball
Etter hvert tok flere klubber etter og tok steget inn i fotballhverdag hvor de gamle festløvene ikke lenger hadde mulighet til å henge med.

Og under Wengers ledelse er nå Arsenal med i gruppespillet i Champions League for 18. sesongen på rad.

– Jeg ser aldri tilbake. Målet mitt er alltid å få maksimalt ut av lagets potensial. Det eneste jeg vil si denne sesongen er at dette laget har et enormt potensial, og det må komme ut. I øyeblikket er det hva jeg bekymrer meg for, sa han på pressekonferansen foran kampen mot Galatasaray.

Mer forutsigbart enn før
Han viser til at fotballen er blitt mer forutsigbar i løpet av årene han har ledet The Gunners. I 1996 var det umulig å forutsi hvem som ville vinne Champions League. Nå mener han 80-90 prosent vil svare Real Madrid, Barcelona, Bayern München eller Chelsea dersom de får spørsmål om hvem som vil vinne.

– Jeg tror ikke vi er blant de fire som er favoritter til å vinne, men fotballen er rar og ikke alltid forutsigbar. La oss først gå videre fra gruppen, så får vi se, sier han ifølge ESPN.

Tyrkerne tror på seier
Men tro ikke at tyrkerne kommer til Emirates Stadium for å feire Wenger.

– Får oss blir det viktig å gå på banen som et lag, forsvare oss godt og spille vårt spill. Vi må ikke være redde. Vi skal ha respekt. Det er viktig, men ikke bli redde. Jeg synes vi har et godt lag og vi kan hevde oss mot hvem som helst. Jeg mener vi har det i våre hender, sier Blerim Dzemaili til Daily Mail.

Galatasaray deltok i fjor i Emirates Cup, Arsenals egen oppkjøringsturnering. Der slo de Arsenal 2-1. Det tror trener Cesare Prandelli kan gi hans gutter et mentalt overtak.

– Alle slike opplevelser kan løfte moralen. Det kan gi oss en fordel. Vi vet vi må vise mot. Vi vet ikke hva vi kan oppnå. Vi kan hele tiden utvikle oss, sier han.