GÅR TIL SØKSMÅL: Maren Rebekka Otterlei (49) omkom i denne trafikkulykken i fjor. Nå saksøker de etterlatte sjåføren av den andre bilen som var involvert i ulykken. (Foto: Privat)
GÅR TIL SØKSMÅL: Maren Rebekka Otterlei (49) omkom i denne trafikkulykken i fjor. Nå saksøker de etterlatte sjåføren av den andre bilen som var involvert i ulykken. (Foto: Privat)

Etterlatte saksøker ulykkessjåfør etter at Maren (49) ble trafikkdrept

ÅLESUND (TV 2): De etterlatte etter Maren Rebekka Otterlei (49) går til sivilt søksmål mot mannen som forårsaket frontkollisjonen som tok livet av småbarnsmoren i Brusdalen i Ålesund 27. august i fjor. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Riksadvokaten har tidligere henlagt saken mot mannen på grunn av bevisets stilling. Politiet har ikke klart å finne bevis for om ulykken skyldes uaktsomhet eller om han fikk et illebefinnede før ulykken.

– Henleggelsen innebærer at mannen slipper straff beholder førerkortet, sier statsadvokat Jogeir Nogva til TV 2.

Feil etterforskning

TV 2 har tidligere avdekket at politiet i Ålesund har gjort grove feil da de etterforsket ulykken. De var først overbevist om at Otterlei var skyld i sin egen dødsulykke. Først etter massivt press fra de pårørende fikk de saken gjenopptatt. Da innså politiet at de hadde misforstått kjøreretningen til de to bilene.

Politiet rekvirerte heller ikke blodprøve av føreren som forårsaket ulykken, selv om vitner hadde beskrevet han som ruset før kjøreturen.

Maren Rebekka Otterlei etterlot seg sju år gamle August. Han var passasjer i ulykkesbilen, men slapp unna med lettere skader.

– Vi er blitt sviktet av politi og påtalemakt og ser ingen annen mulighet enn å saksøke sjåføren som forårsaket ulykken, sier Augusts pappa, Stein Magne Hoff.

– Vi vil gjøre det som er nødvendig for å få alle fakta på bordet i denne saken og for å få plassert ansvar. Det handler ikke om penger, men om rettferdighet på vegne av August. Vi har måttet nøste opp i alt i denne ulykken. Det kjennes utrolig urettferdig at ingen er blitt straffet for å ha tatt livet av Maren. Politiet har ikke gjort jobben sin, sier Hoff til TV 2.

Ved å gå til sivilt søksmål håper Hoff å få brakt på det rene om den 53 år gamle mannen var ruset under kjøreturen. Mannen har nektet politiet innsyn i blodprøveresultatene som ble tatt på sykehuset etter ulykken. På grunn av taushetsplikten kan helsevesenet ikke utlevere helseopplysninger uten pasientens samtykke.

– Hvis han mener han er uskyldig og rusfri, er det bare for han å legge frem blodprøveresultatene i retten, så er den siden av saken avklart, sier Hoff.

Spesialenheten til Ålesund

Politiet i Ålesund er under etterforskning for tjenesteforsømmelse etter ulykken i Brusdalen. Onsdag er Spesialenheten i Ålesund for å avhøre Hoff. Der vil han fortelle om alle feilene han mener politiet har gjort i forbindelse med etterforskningen.

– Det er noe som er riv ruskende galt når ingen får straff etter Marens død på grunn av slurv, rot og feil. Her må alle kort på bordet. Det føler vi ikke har skjedd, sier Hoff. Han sier at de vil stevne inn både polititjenestemenn og statsadvokat som vitner i saken.

TV 2 har ikke lykkes i å få kontakt med sjåføren som forårsaket ulykken. Han har tidligere sagt til TV 2 at han ikke husker noe fra ulykken og at han nekter å utlevere blodprøvesvarene fordi han føler seg dårlig behandlet av politiet.

– Har plikt til å legge frem blodprøvesvarene

Advokat Mette Yvonne Larsen er engasjert av de etterlatte til å føre det sivile søksmålet mot mannen som forårsaket dødskollisjonen som tok livet av Maren Rebekka Otterlei.

Mannen har nektet politiet innsyn i blodprøveresultatene som kunne ha bekreftet eller avkreftet om mannen var ruspåvirket under kjøreturen.

– I et sivilt søksmål har den saksøkte plikt til å legge frem alle bevis han har i sin besittelse. Både de som taler for han og mot han. Dersom det eksisterer en blodprøve, må han legge frem resultatet av denne. Hvis han ikke gjør det, kan det bli brukt i hans disfavør, sier Larsen til TV 2.

Advokaten understreker at hun foreløpig er i en innledende fase av forberedelsene til søksmålet og har derfor ikke satt seg inn i alle detaljer i saken. Hun ønsker derfor ikke å gå nærmere inn på etterforskningsskandalen der politiet i Ålesund bommet fullstendig på skyldspørsmålet i startfasen av saken.