MILLIONER: Mannen er siktet for å ha tjent 2,6 millioner kroner svart ved USAs ambassade i Oslo. Foto: Scanpix
MILLIONER: Mannen er siktet for å ha tjent 2,6 millioner kroner svart ved USAs ambassade i Oslo. Foto: Scanpix

Eks-politimann innrømmer svart arbeid

Mannen i 70-årene må møte i retten siktet for å ha tjent 2,6 millioner kroner svart ved USAs ambassade.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken går som såkalt tilståelsessak i Drammen tingrett torsdag. Det betyr at mannen har gitt en uforbeholden tilståelse.

Den tidligere politimannen er siktet for grovt skattesvik av inntekter på til sammen 2,6 millioner kroner i perioden 2003 til 2011.

– I ualminnelig tider har det vært kjent for folk som bor i Norge at man skal betale skatt av inntekter, sier politijurist Hans Lyder Haare ved Søndre Buskerud politidistrikt til TV 2.

Mannen har tidligere jobbet med sikkerhet ved den amerikanske ambassaden. Dette er den andre rettssaken etter at TV 2 i november 2010 avslørte svart arbeid ved den amerikanske ambassaden.

Dømt til fengsel

I forrige uke ble en 36 år gammel tidligere sikkerhetsvakt ved ambassaden dømt i Follo tingrett til 36 dager i fengsel for å ha unndratt 680 000 kroner i 2010 og 2011 fra beskatning.

Han ble imidlertid frifunnet for å ha jobbet svart i 2008 og 2009. Grunnen er at tingretten mener sikkerhetsvakten handlet i god tro i disse to årene.

I retten forklarte den tidligere sikkerhetsvakten at han i flere jobbintervjuer fikk opplyst at inntektene fra ambassaden ikke var skattepliktig.

TV 2s avsløring ble vendepunktet

Follo tingrett mener at TV 2s avsløringer i 2010 ble et vendepunkt:

«Mediesaken ble kjent for tiltalte og antagelig en stor andel av hans kolleger. Tiltalte hadde da sterke indikasjoner på at han var i en villfarelse, og han hadde all oppfordring til å undersøke skatteforholdene nærmere.»

Etter denne dommen er det knyttet stor spenning til om den tidligere politimannen som skal møte i retten torsdag vil trekke sitt samtykke til at saken behandles som tilståelsesdom.

TV 2 har så langt ikke lykkes med å komme i kontakt med mannen i 70-årene.

Det er fortsatt ikke kjent om dommen fra Follo tingrett vil bli anket.