SMITTEFARE: Helsepersonell som har vært i kontakt med det smittede mannen følges spesielt nøye opp. Sykebilen han ble fraktet i er desinfisert. Foto: WSB-TV/AP
SMITTEFARE: Helsepersonell som har vært i kontakt med det smittede mannen følges spesielt nøye opp. Sykebilen han ble fraktet i er desinfisert. Foto: WSB-TV/AP

Ebola-smittet i USA gikk intetanende rundt i åtte dager  - dette gjorde han

Først åtte dager etter at den ebola-smittede mannen kom til USA ble han innlagt på isolat. Her er en oversikt over hva han gjorde dagene i forkant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 19. september satte mannen seg på flyet fra Liberia i Vest-Afrika til USA. Dagen etter landet han i USA, for å besøke slektninger i Dallas.

Nå foregår en storstilt jakt på hvem den ebola-smittede mannen har vært i kontakt med, for å unngå at smitten sprer seg i USA. 

Sendt hjem fra sykehus

Fire dager etter at mannen kom til USA fikk han symptomer på den fryktede sykdommen. Symptomene kan være feber, kvalme, oppkast og kroppsverk som ikke kan setts i sammenheng med andre sykdommer. 

To dager senere oppsøkte han Presbyterian sykehuset i Dallas, men han ble sendt hjem igjen. Ifølge amerikanske helsemyndigheter var mannens symptomer på dette tidspunktet ikke spesifikke nok. 

På søndagen, to dager etter legebesøket, ble mannen så dårlig at han måtte fraktes til sykehus i ambulanse. Tilstanden hans ble beskrevet som kritisk, og han ble lagt i isolasjon. 

Tirsdag kom svaret på prøvene. Mannen er smittet av ebola, og han er dermed den første i USA som er diagnostisert med viruset.

Det er uklart hvordan han selv er smittet. Han skal ikke ha tatt seg av ebola-ofre i Afrika.

Smittefrykten

Amerikanske helsemyndigheter jobber nå på spreng for å spore hvem mannen kan ha utsatt for smitte. 

Han hadde ingen symptomer under flyturen, og dermed skal det ikke være fare for at han har smittet noen der.

Først når sykdomstegnene viser seg er pasienten smittsom, da gjennom kroppsvæsker som spytt, blod og urin. Da ebola-pasienten i USA ble syk hadde han kun kontakt med familien, og noen få andre i lokalsamfunnet. 

Helsemyndighetene sa på en pressekonferanse sent tirsdag at de føler seg sikre på at de vil klare å stoppe en spredning.

Følges opp i 21 dager

Hver person som har vært i kontakt med mannen følges nøye opp i 21 dager. Det er tiden som kan gå fra en person er utsatt for smitte til den eventuelt utvikler sykdommen. 

Helsepersonell som  har vært i kontakt med mannen får spesiell oppfølging, og ambulansen som fraktet han til sykehus gjennom nødvendig rensing. 

Ikke mistanke om flere smittede

Myndighetene sier at selv om viruset er nytt i USA, så er sykehusene godt forberedt. Foreløpig er det ikke mistanke om at noen flere i Texas er smittet. 

Ebola, som har fått navnet sitt fra Ebola-elven i Kongo, har en dødelighet på mellom 60 og 90 prosent i Vest-Afrika. Det finnes ingen vaksine, eller spesifikk behandling. 

Så langt er 6000 menneske smittet av ebola i Vest-Afrika, og mer enn 3000 er døde.