INGENTING AVGJORT? Sogndals Ulrik Flo, Sandnes Ulf-trener Tom Nordlie og Brann-spiss Marcus Pedersen går noen uhyre spennende uker i møte.
INGENTING AVGJORT? Sogndals Ulrik Flo, Sandnes Ulf-trener Tom Nordlie og Brann-spiss Marcus Pedersen går noen uhyre spennende uker i møte.

– Det går mot en vanvittig avslutning på sesongen!

Petter Myhre mener ingenting er avgjort, mens Ole Martin Årst og Mini Jakobsen har funnet frem kalkulatoren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Les alt om fotball her!

– Brann og Sogndal møtes i Bergen i den nest siste runden, og jeg tør påstå at vinneren der unngår direkte nedrykk, sier selverklært nedrykksekspert Ole Martin Årst, før han legger til:

– Brann vinner den kampen. Så da rykker Sogndal ned sammen med Sandnes Ulf og Brann må spille kvalifisering.

Fotballekspert Mini Jakobsen er bare delvis enig med sin TV 2-kollega.

– Jeg tror løpet er kjørt for Sandnes Ulf. De kan slå både Aalesund og Sogndal på hjemmebane, men det vil ikke være nok. Og Sogndal kan tape resten, sier Mini, som i motsetning til Årst ikke tror det blir «kvalifiseringsplass-finale» i Bergen i den nest siste serierunden.

DELVIS ENIGE: TV 2s fotballeksperter Ole Martin Årst og Mini Jakobsen.
DELVIS ENIGE: TV 2s fotballeksperter Ole Martin Årst og Mini Jakobsen.

– Kvalifiseringsplassen står mellom Aalesund, Haugesund og Brann. De to sistnevnte møtes i Haugesund i den siste serierunden. Før den kampen ser jeg for meg at Brann har 32 poeng. Tar Haugesund fem poeng til før den siste kampen vil de være oppe på 29. Sandnes Ulf og Sogndal rykker ned, kommer det fra Mini.

Se Lillestrøm - Rosenborg fredag kl. 19.00 på TV 2 Zebra og tv2sumo.no!

Den nederste delen av Tippeliga-tabellen ser for øyeblikket slik ut:
11. Aalesund (28 poeng)
12. Bodø/Glimt (28 poeng)
13. FKH (24 poeng)
14. Sogndal (24 poeng)
15. Brann (23 poeng)
16. Sandnes Ulf (18 poeng)

Se hele tabellen på altomfotball.no!

De seks nederste lagenes resterende kamper:
Aalesund: Odd (H), Start (B), Viking (B), Vålerenga (H), Sandnes Ulf (B)
Bodø/Glimt: Stabæk (H), Odd (B), Brann (H), Lillestrøm (B), Viking (H)
FKH: Sandnes Ulf (H), Molde (B), Strømsgodset (H), Stabæk (B), Brann (H)
Sogndal: Vålerenga (B), Sandnes Ulf (B), Molde (H), Brann (B), Stabæk (H)
Brann: Start (H), Sarpsborg 08 (H), Bodø/Glimt (B), Sogndal (H), FKH (B)
Sandnes Ulf: FKH (B), Sogndal (H), Rosenborg (B), Start (B), Aalesund (H)

Petter Myhre: – Umulig å tippe utfallet
TV 2s fotballekspert Petter Myhre sier det er umulig å si hvordan den nedre halvdelen av tabellen ser ut klokken 19.50 søndag 9. november.

– Det kan komme karantener og skader. Det er egentlig umulig å tippe utfallet, og det synes jeg er kult. Nå er det ikke mye spenning i toppen av tabellen, så da er det bra at det blir spenning helt til siste slutt i bunnen. Det er ikke nødvendigvis et kvalitetstegn, men det skaper interesse, sier Myhre.

Han er usikker på hvilke av de nedrykkstruede klubbene som takler presset best.

– Det gjenstår å se hvem som klarer å fokusere på arbeidsoppgavene. Så vil tiden vise om det er kvaliteten som avgjør eller om det er skadene og karantenene.

– Er løpet kjørt for Sandnes Ulf?

– Det er naturlig å tenke det. Men alle de seks nederste klubbene presterer uhyre ujevnt, så ingenting er avgjort, og det er som sagt gøy, sier Myhre, som selv kjempet på nedre halvdel av tabellen som trener for Vålerenga i 2007 inntil han trakk seg fra trenerjobben i slutten av juli.

Mini: – Glimt er trygge
I løpet av sin innholdsrike karriere opplevde tidligere Rosenborg-helt Mini Jakobsen bare ett nedrykk. Det kom da den nå 48 år gamle Mini var 18 år, i sin debutsesong for Bodø/Glimt i 1984. Nordlands stolthet rykket den gang ned fra nivå 2 (!) til nivå 3.

30 år seinere tror Mini at gamleklubben styrer unna nedrykk.

– Glimt er trygge, det tror jeg. De tar fort ni poeng til, sier Mini.

Som nevnt lenger oppe i saken tror den blide nordlendingen at løpet er kjørt for Sandnes Ulf og at Sogndal slår følge med rogalendingene ned i 1. divisjon. Kvalifiseringsplassen står mellom Haugesund og Brann.

– Men vi må ikke glemme Aalesund, som fort kan rote seg helt bort nå på slutten. De har vært elendige på bortebane, og tar vi med forrige søndags kamp borte mot Rosenborg er hele fire av Aalesunds seks siste kamper på fremmed gress. De to hjemmekampene er mot Odd og Vålerenga. Dette kan bli katastrofalt for Aalesund, sier Mini og legger til:

– Som Davy ville sagt det; det blir et paradis for apotekerne på Vestlandet. Med andre ord, det går mot en vanvittig avslutning på sesongen!

Årst: – Bunnlagene mangler ledertyper
Ole Martin Årst kaller seg selv for nedrykksekspert, tross i at han bare har rykket ned to ganger, begge med Start i 2007 og 2011.

– I Tromsø berget vi så vidt plassen flere ganger på midten av 2000-tallet. Og tilbake i 1998 måtte vi spille kvalifisering for å unngå nedrykk. Vi smadret Eik Tønsberg og ble værende i Tippeligaen, mimrer Årst, som veldig godt vet hva spillerne i de ulike klubbene går gjennom de siste ukene før dommen faller.

– Det er naturligvis spent stemning, men samtidig er ikke dette noe som har kommet veltende over dem. Noen spillere liker faktisk å være i en slik situasjon også, det tenner dem, sier Årst og fortsetter:

– Men trykket fra omverdenen er selvsagt stort. Og man er avhengig av å ha de riktige typene i laget. De som elsker å stå frem og gjøre en jobb. Ironisk nok er det ofte disse typene som er litt mangelvare i de klubbene det går trått for.

– Kan du utdype det?

– Ta for eksempel Brann, Haugesund og Sogndal. De mangler ordentlige ledertyper. Det viser seg gang på gang at de lagene som har to eller tre markante ledertyper ofte får ut mer av potensialet sitt.

– Hva med Marcus Pedersen og Azar Karadas? Er ikke disse slike typer?

– Helt klart, og det har nok og vil nok komme til å ha en positiv effekt for Brann. De jobber hardt og trykker til.

– Ingen krise for Brann å rykke ned
Da Årst fikk spørsmål om å verbalisere sine tanker om avslutningen på årets sesong, fant han fram kalkulatoren. 

– Jeg har regnet litt og kommet fram til at Sandnes Ulf og Sogndal rykker direkte ned. Kvalifiseringsplassen står som nevnt mellom Brann og Sogndal. Jeg tørr nesten å påstå at vinneren av kampen mellom Brann og Sogndal i Bergen tar kvalikplassen, sier Årst, som ikke tror Aalesund, Bodø/Glimt og Haugesund trenger å frykte nedrykk.

– Det trenger såpass få poeng for å holde seg. Husk på at det også er en del interne kamper mellom bunnlagene som gjenstår.

– Hvilken klubb vil det svi mest for å rykke ned?

– Det sier seg selv at vi da må rette øynene mot Vestlandet og nærmere bestemt Bergen. Et nedrykk kommer nok til å røre noe ved stoltheten til bergenserne, men de kommer uansett til å gå rett opp igjen, og etter min mening er et eventuelt nedrykk langt i fra noen krise for Brann. Men det vil selvsagt svi, ja.

– Kan det være sunt for bergenserne med et år i 1. divisjon?

– Nei! Det der tror jeg ikke noe på. Det er såpass mye penger som går tapt, og ikke er det sikkert at de yngre spillerne har gått av det, et argument som ofte blir brukt litt som en fattigmannstrøst av nedrykksklubbene, slutter Årst.

Se Tippeligaen kommende helg:
Lillestrøm - Rosenborg fredag kl. 19.00 på TV 2 Zebra og tv2sumo.no!
Brann - Start søndag kl. 20.00 på TV 2 Zebra og tv2sumo.no!

Følg resten av kampene i TV 2s LIVESENTER!