KRISTISK: Oslo-ordfører Fabian Stang reagerer på IOCs spesifikke krav til OL-byene. Han nekter for at kravene vil bli innfridd om Oslo blir søkerby. (Foto: TV 2)
KRISTISK: Oslo-ordfører Fabian Stang reagerer på IOCs spesifikke krav til OL-byene. Han nekter for at kravene vil bli innfridd om Oslo blir søkerby. (Foto: TV 2)

Slår tilbake mot IOC-pampenes luksuskrav

Fabian Stang: – Den olympiske idé har gått helt av hengslene

Oslo-ordfører Fabian Stang reagerer på IOCs OL-spesifikasjoner og avviser bestemt at kravene vil bli innfridd i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ettermiddag møtes Høyres stortingsgruppe for å diskutere om partiet skal støtte eller vraket en OL-søknad for Oslo2022.

Med seg inn på møte får de et dokument på 7000 sider med krav og spesifikasjoner fra IOC til søkerbyene. 

Er du for eller mot Oslo2022? Stem nederst i saken.

– Helt av hengslene

Spesifikasjonene, som først ble presentert av VG, inneholder en rekke krav som får de fleste til å sperre opp øynene. Nedenfor kan du lese noen kravene fra IOC til søkerbyene.

  • Spritfest med kongen betalt av kongehuset
  • Egne OL-felt på alle veier hvor IOC-toppene ferdes
  • Trafikklys tilpasses slik at OL-trafikken prioriteres
  • Egne inngangen for IOC-medlemmene på flyplassen
  • Kontinuerlig tilgang på mat og drikke av høy kvalitet
  • Barene på IOC-hotellene må være åpne ekstra sent

– Det gir et inntrykk av at den olympiske idé er gått helt av hengslene. Og det er vi veldig opptatt av å være med på å få tilbake på sporet igjen. I Norge har vi god tradisjon for at kongen inviterer de han vil, og man inviterer seg ikke selv til kongen. Man har heller ikke egne kjørefelt eller den type ting, sier ordfører i Oslo, Fabian Stang til TV 2 og legger til:

– Dette er en manual som tydeligvis har utviklet seg over tid for noen litt bortskjemte noen. Og da er det vår oppgave å fortelle dem at sånn at det ikke i Norge. Denne type krav vil ikke bli innfridd her.

Stang mener det er viktig at det blir tatt et oppgjør med IOC og deres spesifikasjonskrav for arrangørbyene. Han skal selv møte toppledelsen i IOC i neste uke for å diskutere kontrakten, og avviser bestemt at det er naivt å tro at IOC kan gjøre endringer.

– I denne manualen har vi fått inn at homofile ikke skal diskrimineres. Det er nytt og det er etter krav fra oss. Vi jobber helt systematisk for å få dette tilbake på skinner, sier Stang.

– Synes synd på tilhengerne

Fremskrittspartiet vedtok på sitt årsmøte tidligere i år at de var motstandere av en norsk søknad om å arrangere OL i 2022. Om kravene til IOC innfris, vil det være helt umulig å arrangere et OL i Oslo, sier nestleder i Frp, Per Sandberg.

– Det første som slo meg da jeg fikk se denne listen i dag, 7000 sider med spesifikke krav, er at jeg nærmest synes synd i tilhengerne av Oslo2022 som skal slåss imot IOC på denne måten, sier Sandberg og fortsetter:

– De har til og med et krav om at det ikke skal være lov å svinge av på veier som går til OL-anleggene. Det sier seg selv at det er helt meningsløst.

Dyrere enn antatt

I september la Oslo kommunes OL-etat frem flere sparepunkter som kunne gjøre et Oslo-OL billigere. Innsparingene kunne skje ved å blant annet bruke eksisterende anlegg fra Lillehammer og Hamar, og ville totalt kutte behovet for statsgaranti med 8,8 milliarder kroner ifølge OL-etaten.

Tirsdag ble det kjent at en kvalitetsgruppe har vurdert gjennomførbarheten og kostnadsbesparelsene i tiltakene som ble lagt frem i september. Dommen fra kvalitetsgruppen er at besparelsene ikke kutte statsgarantibehovet med 8,8 milliarder kroner, men derimot med 4,8 milliarder kroner. 

– Vi har all grunn til å tro at de har gode forklaringer på hvorfor de har gjort de vurderingene de har, men jeg er ikke kjent med de enda. Det kan også tenktes at vi ikke har opplyst godt nok eller fått tydelig nok frem de grunnene vi har til å gjøre de kuttene vi har gjort, sier Eli Grimsby, direktør for Oslo2022 til TV 2.

Per Sandberg tror de ikke det norske folk tenker så mye over disse kuttene før det endelig OL-spørsmålet er avgjort.

– Jeg tror heller ikke at det har noe å si for ja eller nei. Det er den store sluttsummen som bestemmer likevel, og der er det store tvil, sier Sandberg. 

– Oslo tar en betydelig del av regningen

Onsdag kom også meldingen om at Oslo kommune og Kulturdepartementet er enige om kostnadsfordelingen, organiseringen og risikodelingen for et eventuelt Oslo-OL. 

– Vi har strukket oss langt for å komme i mål med forhandlingene. Det har vi gjort fordi investeringene er fornuftige, og er prosjekter vi uansett har tenkt å gjennomføre. Da er det også naturlig at Oslo tar en betydelig del av regningen, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i en pressemelding.

Enigheten innebærer blant annet at Oslo kommune betaler for alle OL-relaterte samferdselsinvesteringer i Oslo. 

Kommunen vil dekke eventuelle overskridelser ved investeringer kommunen selv har ansvar for, og vil i tillegg dekke en avtalt og begrenset andel av eventuelle overskridelser av det totale OL-budsjettet.

Byrådet vil fremme sak for bystyret, i tråd med denne enigheten.