3000 døde: Minst 3000 mennesker har så langt mistet livet av ebola. Legemiddelfirmaer jobber for å finne en vaksine eller medisin. Foto: John Moore/Getty Images
3000 døde: Minst 3000 mennesker har så langt mistet livet av ebola. Legemiddelfirmaer jobber for å finne en vaksine eller medisin. Foto: John Moore/Getty Images

Ebola-smitten i USA:

Legemiddelfirmaer som tester ebola-vaksine med aksjehopp

Firmaer som forsker på mulige ebola-vaksiner stiger i verdi etter avsløringen om at viruset nå er på amerikansk jord. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sent tirsdag kveld ble det bekreftet at en mann i USA, nærmere bestemt Dallas, Texas, er smittet av ebola. 

Verdifulle

Mannen er trolig den aller første til å bli diagnostisert med ebola utenfor Afrika. 

Det finnes fortsatt ingen vaksine eller medisin mot ebola, men over hele verden jobber ulike legemiddelfirmaer for å finne en mulig behandling. 

Kort tid etter at direktør for Center for Disease Control and Prevention (CDC), Tom Frieden informerte om ebola-tilfelle merket disse firmaene raskt effekten. 

Ifølge nyhetsbyrået AP skal så og si alle selskap som er i tilknytning til en mulig ebola-behandling sett tidvis stor effekt. Firmaenes aksjer steg betraktelig i verdi kort tid etter informasjonen om ebola-smitten i Dallas ble kjent. 

Et av firmaene, Tekmira Pharmaceuticals, har vært omtalt i media flere ganger i forbindelse med en mulig ebola-vaksine.

Steg med 28 prosent

Det amerikanske legemiddelfirmaet har blitt godkjent av amerikanske helsemyndigheter til å teste deres medisin på mennesker. De regnes som et av tre selskaper med størst sjanse for å kunne bygge opp en medisin.

Firmaets aksjer steg natt til tirsdag med hele 28 prosent, fra en aksjeverdi på 5,97 dollar til 27,11 dollar. 

Verdens Helseorganisasjon (WHO) jobber intenst for å finne en behandling for viruset, som har tatt over 3000 menneskeliv så langt. 

Senest sist uke besluttet to store legemiddelfirmaer, NewLink Genetics og Inovio Pharmaceuticals at de vil teste en mulig vaksine på mennesker i løpet av kort tid. 

Selskapenes aksjer steg henholdsvis 12,5 og 3,6 prosent natt til tirsdag. 

Amerikanske helsemyndigheter gjør nå det de kan for å informere landets innbyggere om smittefaren, samtidig som de gjør det de kan for å unngå panikk. Kort tid etter pressekonferansen med CDC la Det hvite hus ut en Twitter-melding, som forklarer at viruset ikke smitter verken gjennom luft eller mat. 

Vil stanse smitten

Det er fortsatt ikke kjent hva mannen som nå er smittet gjorde i Liberia, og det er ikke ikke klart om han er amerikaner. 

Helsemyndighetene jobber først og fremst for å lokalisere og teste personer som har vært i kontakt med mannen etter at han ankom USA.