FØRSTE TILFELLET: Direktør for Center for Disease Control and Prevention, Tom Frieden informerte tirsdag om USAs første ebola-tilfelle. (AP Photo/John Bazemore)
FØRSTE TILFELLET: Direktør for Center for Disease Control and Prevention, Tom Frieden informerte tirsdag om USAs første ebola-tilfelle. (AP Photo/John Bazemore)

Første ebola-tilfelle i USA

Det er bekreftet at en mann i Dallas, USA, har det dødelige ebola-viruset. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

National Center for Disease Control and Prevention (CDC) bekrefter at én person i USA er smittet av ebola-viruset, og er innlagt på sykehus i Texas. 

Besøke familie

Pasienten er en voksen mann som ble smittet av ebola i Liberia. Han reiste med fly fra Liberia til USA og landet på amerikansk jord 20. september. Mannen skal ikke ha hatt symptomer før mellom 24. og 25. september, da han var i Texas.

Mannen oppsøkte lege 26. september, og ble innlagt på sykehus noen dager senere. Da mistenkte legene at mannen var smittet av ebola, og han ble lagt på isolat. 

Ifølge CNN er teamet som fraktet den syke mannen til sykehus også plassert i isolasjon. 

Amerikanske helsemyndigheter sier mannen var på tur til USA for å besøke familie. De vil ikke si noe om mannens nasjonalitet. 

Nyheten om det mulige tilfellet kom mandag, men først tirsdag kveld ble det bekreftet at mannen har ebola etter en positiv blodprøve. 

Mannen er trolig den aller første til å få ebola-diagnosen utenfor Afrika. 

Smittevernmyndighetene har uttalt at 12 andre personer i USA har blitt testet for ebola siden 27. juli, men alle testet negativt. På tirsdagens pressekonferanse ble det understreket at helsemyndighetene ikke mistenker flere tilfeller i Texas på nåværende tidspunkt. 

– Ingen grunn til frykt

Både sykehuset og helsemyndighetene sier at de nå følger strenge regler for isolasjon og testing, og at risikoen for smittespredning i Dallas er lav. 

Dr. Thomas Frieden, direktør for CDC, holdt tirsdag kveld en pressekonferanse om ebola-tilfellet. 

– Nå arbeider vi med å behandle pasienten så godt og effektivt vi kan, og for å identifisere alle han har vært i kontakt med som kan være smittet. Vi vil overvåke alle som kan være utsatt for smittefare, sier Frieden. 

Direktøren sier det er vanskelig å gi et spesifikt antall på hvor mange personer mannen kan ha vært i kontakt med siden han ankom USA.

Frieden mener likevel det kun er snakk om en håndfull personer. 

Under pressekonferansen informerte amerikanske helsemyndigheter at de mener ingen som tok samme fly som mannen er smittet. 

– Mannen ble ikke syk før fire dager etter at han ankom USA. Det er strenge sikkerhetstiltak på alle flyplasser, og mannen ville ikke fått satt seg på flyet dersom han var syk, sa Frieden. 

Intensiv pleie 

Han er sikker på at USA kan bekjempe sykdommen som har nådd landet. 

– Jeg har ingen tvil om at vi kan kontrollere denne situasjonen og sørge for at ebola ikke spres bredt i dette landet. Det er mulig at noen pasienten har vært i kontakt med allerede kan ha blitt smittet, men vi kommer til å gjøre alt vi kan for å stoppe faren.

Overlege ved Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas, Edward Goodman sier de foreløpig ikke kan si så mye om mannens helsetilstand. 

– Han er syk og får intensiv pleie. Det vil komme mer informasjon om hans tilstand de neste dagene, sa Goodman på pressekonferansen. 

Ifølge en talsperson for Det hvite hus er president Barack Obama informert av CDC om ebola-tilfellet i Texas. 

Massive dødstall

Ifølge World Health Organization (WHO) er mer enn 6500 personer smittet at dødsviruset og mer enn 3000 har omkommet i Guinea, Liberia, Nigeria, Senegal og Sierra Leone.

Tidligere denne måneden annonserte USAs president, Barack Obama, at han vil tilby medisinsk hjelp for å bekjempe sykdommen som har nådd epidemiske proporsjoner i deler av Afrika.