Stadig flere fartssyndere avslørt ved hjelp av Facebook

Politiet får fortsatt ikke se bildene i førerkortregisteret, og bruker sosiale medier i jakten på fartssynderne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år behandler politiet 120.000 saker der en bil har kjørt for fort forbi en fotoboks. I mange av disse sakene trenger politiet et bilde for å kunne dokumentere hvem som kjørte bilen.

Siden 2007 har politiets ATK-sentre bedt om tilgang til Vegdirektoratets base med bilder av alle med førerkort her i landet. Både Samferdselsdepartementet og Justisdepartementet har vært positive til dette, men sju år seinere har politiets saksbehandlere fortsatt ikke tilgang til disse bildene.

Avslørt på Facebook

– Det har vært en lang prosess. I mellomtiden har det dukket opp andre alternativer som vi benytter oss av. I dag bruker våre saksbehandlere daglig Facebook og andre sosiale medier for å finne identiteten til fartssyndere, sier Kjell Arne Hestad, leder ved politiets ATK-senter, til TV 2.

Bilens kjennemerker gjør det enkelt for politiet å finne eier av bilen. Dersom eier har profil på Facebook, kan politiet enkelt se om det er eieren som også kjørte bilen. Dersom eier ikke selv kjørte bilen, finner politiet likevel ofte fører blant eiers venner på Facebook.

– Dersom det er en firmabil, bruker vi også firmaets nettside. Mange firmaer har bilde av alle ansatte på siden sin. Da er det ofte lett å finne ut hvem det var som kjørte bilen, sier Kjell Arne Hestad til TV 2.

Innfridde ikke løfte om endring

Da TV 2 første gang omtalte saken i 2010, kunne politiet få tilgang til bilder i førerkortregisteret i enkeltsaker. Da måtte saksbehandler få underskrift av to polititjenestemenn og sende begjæring til Statens vegvesen via faks. Noen dager seinere fikk de en kopi av bildet tilsendt i posten.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) lovet den gang å ordne saken, men slik gikk det ikke. Det viste seg at politiet ikke hadde noen hjemmel til å få utlevert bilder i denne typen saker.

– Vegdirektoratet sier nå at vi ikke kan bruke førerkortregistertet til dette. Så det har vi sluttet med, sier Hestad.

– Virker urimelig

Samferdselsminister Kjetil Solvik Olsen (Frp) vil nå se nærmere på saken.

– Det virker litt urimelig at en skal gå ut på sosiale medier og internett for å finne informasjon når staten har informasjonen liggende på gode systemer. Vi jobber nå med å se på hvordan vi kan få en bedre samordning mellom politi, tollvesen og vegvesen når en gjennomfører kontroller langs veien, og da må vi også se på hvordan vi kan innfri det andre tidligere har lovt gjennomført, sier samferdselsministeren til TV 2.