Fersk dom: Begge sjåfører hadde like mye skyld i sjokk-ulykken

Lagmannsretten har kommet til samme konklusjon som Alstahaug tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. april for to år siden gikk det galt under et bilbergingsoppdrag på fylkesvei 78 ved Leirosen på Helgeland. Et fullastet vogntog under sleping på glatt vinterføre veltet utfor autovernet, og dro med seg bergingsbilen ned en 70 meter dyp skrent.

Sjåføren av bergingsbilen, Arnt Ove Brattbakk fra Mosjøen, klarte å hoppe ut i siste liten. Sjåføren av vogntoget, Dainius Sileika fra Litauen, ble funnet lettere skadd utenfor bilvrakene på bunnen av skrenten. Både vogntoget og bergingsbilen ble totalskadet i ulykken.

Alstahaug tingrett konkluderte med at Brattbakk hadde opptrådt uaktsomt. Skyldfordelingen ble likevel 50/50. Begge partene anket dommen til lagmannsretten.

Begge parter like skyldig

Nå har Hålogaland lagmannsrett forkastet ankene til partenes forsikringsselskaper, og konkludert med det samme som tingretten.

I dommen fra lagsmannsretten står følgende: 

«Fører av bergingsbilen er mest å bebreide for at han ikke stoppet slepet, og bilens plassering i vegbanen. Fører av havaristen er mest å bebreide for at han bremset, og for at vogntoget ikke var skodd etter forholdene. Ut fra skylden som er utvist på hver side og forholdene ellers finner lagmannsretten at ansvaret bør fordeles med en halvpart på hver.»

Dommen var enstemmig. 

Video gikk verden rundt

Tilfeldigvis ble hele hendelsen filmet og videoen av ulykken gikk verden rundt. Denne videoen ble avspilt i sin helhet i tingretten, og dannet også grunnlag for dommen.

Se den dramatiske videoen øverst i artikkelen.

Da dommen ble kunngjort i tingretten i forrige runde, var det en skuffet bergingsbilsjåfør som snakket med TV 2.

– Jeg er skuffet over dommen og mener jeg ikke har gjort noe galt, sa bergingsbilsjåfør Arnt Ove Brattbakk.