– Ingen redningsmann

Martin Ødegaard gleder seg til å få sin ordentlige A-landslagsdebut, men noen redningsmann vil han ikke være.

15 år gamle Martin Ødegaard ble tidenes yngste norske landslagsspiller da han debuterte mot De forente arabiske emirater 27. august.

Men det var med et lag bestående av spillere fra hjemlig serie, og da Per-Mathias Høgmo tok ut troppen til kampene mot England og Italia ble han vraket.

– Etter en totalvurdering har vi kommet frem til at det beste er å matche han på U21-landslaget, forklarte landslagssjefen da.

– Han er kvalifisert
Men etter en sterk høst på midtbanen til Strømsgodset, kunne ikke Høgmo utelate ham fra troppen til EM-kvalifiseringskampene mot Malta og Bulgaria.

– Martin har prestert på høyt nivå over en lengre periode. Vist kvaliteter i Tippeligaen. Var sjanseskapende i sin debut for ligalandslaget mot Emiratene, og gjorde en god kamp mot Portugal for U21-landslaget. Så vi mener han er kvalifisert for å være med i troppen, forklarte Høgmo om uttaket.

Og det var en fornøyd 15-åring som møtte pressen etter tirsdagens Strømsgodset-trening.

– Jeg ble glad. Men det ville jeg blitt om jeg ble tatt ut på U21 også, sier Ødegaard.

– Mer alvor
Han gleder seg til å få sin «ordentlige» landslagsdebut. Og innser at EM-kvalifiseringskamper blir noe annet enn en privatlandskamp mot Emiratene.

– Det blir et helt annet trøkk rundt det. Der er mer alvor, tror han.

Høgmo trakk frem Ødegaards kreative egenskaper som hans styrker.

– Han er en spiller som leverer målpoeng. Både som avslutter og som assistspiller, skrøt landslagssjefen.

Det er en karakteristikk han kjenner seg igjen i, og som han blir glad for å høre.

– Det er hyggelig å høre. Jeg føler det er en av styrkene mine å bidra til å lage mål, sier Ødegaard.

– Ingen redningsmann
Etter Norges tamme opptreden offensivt mot Italia, var det nærmest et folkekrav å få Ødegaard med i troppen denne gangen.

Men selv om folk håper han kan løfte Norge i de kommende landskampene, vil han ikke stemples som en redningsmann.

– Noen redningsmann tror jeg ikke at jeg skal bli sett på som, sier Ødegaard, og innrømmer at han nok kommer til å få noen sommerfugler i magen.

– Det er alltid litt nerver i store kamper, og kanskje litt ekstra i slike kamper. Men det er bare å gå ut og gjøre det man pleier å gjøre. Og å spille fotball er det jeg kan best, sier han.