MÅ AVLIVES: Den lille selungen som dukket opp på Linesøya må avlives. Foto: Målfrid Bergdahl Sørgård
MÅ AVLIVES: Den lille selungen som dukket opp på Linesøya må avlives. Foto: Målfrid Bergdahl Sørgård

Selunge nektet å forlate Målfrid (62) - nå er den avlivet

Måfrid Berghdahl Sørgård fant selunge da hun skulle lufte hunden. Tirsdag måtte den avlives.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag fant Målfrid Bergdahl Sørgård (62) en liten selunge da hun luftet hunden sin Hilda på Linesøya i Fosna i Sør-Trøndelag.

Ved hjelp av en trillebår forsøkte hun å få selen tilbake til havet, men til ingen nytte.

Selen fulgte etter henne og ble med henne hjem.

Etter å ha bodd ett døgn i en kasse, måtte Viltnemda tirsdag ettermiddag avlive selen. 

– Selungen skriker og skriker. Det er dyremishandling å holde den i live på denne måten, forklarte Sørgård overfor TV 2.

– Den høres ut som et lite barn. Den har skreket i hele natt. Den skal jo egentlig ligge på et svaberg sammen med moren sin, ikke i en kasse hjemme hos oss!

Sørgård sa at hun tror at det var helgas uvær som gjorde at selungen kom bort fra moren, og trolig ble skylt langt opp på land.

– Den spiser nesten ikke, og bare hyler. Vi ble dessverre nødt til å gjøre dette, sa hun.

Engasjerte seg

Siden saken ble kjent mandag kveld har flere engasjert seg for å få i stand en løsning for selen. Mange har vært i kontakt for å se om de har kunnet bidra med noe.

– Vi kunne hentet den og forsøkt å tatt vare på den en stund, til vi kunne fått den på et akvarium, sier Elisabeth Bugge Hansen fra Trondheim. 

SELIK: «Sommer med Selik» gikk på barne-tv på NRK på begynnelsen av 90-tallet. Den handler om Katrine Berge som finner selen Selik og pleier den til den er klar for å reise tilbake til havet. Foto: Presse
SELIK: «Sommer med Selik» gikk på barne-tv på NRK på begynnelsen av 90-tallet. Den handler om Katrine Berge som finner selen Selik og pleier den til den er klar for å reise tilbake til havet. Foto: Presse

Sørgård var i dag i kontakt med akvariet i Bergen, som også mente det ville bli vanskelig å gi den et normalt liv i fangenskap.

– Det ville bli for vanskelig å ta vare på den på en riktig måte, for eksempel er det vanskelig å få tak i den melken den skal ha. Det var dessverre best å avlive den, sier Sørgård.

Har gått bra før

En sommer i begynnelsen av 1990-tallet fant da 17 år gamle Katrine Berge en sel på en holme i skjærgården på Mørekysten. Det ble til NRK-serien «Sommer med Selik», som blant annet gikk som barne-tv på statskanalen.

Berge tok seg av selen til den ble selvstendig og ville tilbake til havet.

– Når selen er 3-4 måneder gammel kan instinktene slå til, og den vil tilbake til havet. Det var det som skjedde med Selik. Likevel trakk han mot land og var mer sårbar i ettertid, sa hun til TV 2 mandag.

Hun understreket at det kan gå bra å ta vare på en selunge, men at det ikke er noen selvfølge at historien vil få en lykkelig slutt.

– En sel kan knytte seg veldig fort til et menneske. Det er mye jobb å ta vare på en sel, og jeg vil anbefale dem å få ham sendt til et akvarium. Å ha ham i hagen er nok ingen ideell løsning, sa hun.