Tyveribandene herjer i norske butikker 

– Vi er et attraktivt land for utenlandske bander, sier tyveriekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svinnet i norske butikker går ned med nesten 130 millioner kroner fra i fjor. Likevel er det et registrert et svinn på nesten 5,6 milliarder kroner i norske butikker det siste året.

Det viser tall fra Infrateks årlige svinn- og butikktyveriundersøkelse.

Undersøkelsen viser også at 30 prosent av norske butikker har opplevd organisert kriminalitet.

Organisert kriminalitet

I 2013 svarte 25 prosent av de ansatte at de har følt organisert kriminalitet på kroppen. I år svarer 30 prosent at de har opplevd dette.

UNDERSØKELSE: Nordisk direktør i Infratek, Roy Nyhus la tirsdag frem årets tall.
UNDERSØKELSE: Nordisk direktør i Infratek, Roy Nyhus la tirsdag frem årets tall.

– Det var litt overraskende at den øker så kraftig. Vi ser at over 30 prosent av butikkene opplever en vekst og økning i organisert kriminalitet. Men igjen, det har med det vellykkede Norge å gjøre. Vi er et attraktivt land for utenlandske bander, og det er hyggelig å komme til Norge å forsyne seg, sier nordisk direktør i Infratek, Roy Tuhus til TV 2.

Barberblad og datautstyr

I de nordiske landene ble i underkant av 37 prosent av butikktyvene og 45 prosent av uærlige butikkansatte avslørt av sikkerhetspersonell eller av andre ansatte. Bare i Norge ble over 42.000 personer tatt for butikktyveri, ifølge undersøkelsen. Til sammenligning ble i overkant av 25.000 tatt for det samme i Danmark.

– Vi ser at totalsvinnet i Norge ble redusert med 130 millioner kroner siste år, og det er en positiv utvikling i forhold til reduksjonen i svinnet. Det er en sammenheng mellom både tekniske løsninger og manuelle tjenester, sier Tuhus.

Den årlige undersøkelsen viser også at barberblad er det produktet tyvene er mest interessert i de nordiske landene. Deretter kommer datatilbehør og klestilbehør. 

– Alt stjeles, men den største gruppen er barberblader. Dyre produkter, små enkle og ta med seg, forklarer han.