STENGER GATENE: Demonstrantene i Hongkong har med sin demonstrasjon klart å stenge deler av byen. De er forberedt på at politiet vil bruke harde metoder på å fjerne dem. (AP Photo/Vincent Yu)
STENGER GATENE: Demonstrantene i Hongkong har med sin demonstrasjon klart å stenge deler av byen. De er forberedt på at politiet vil bruke harde metoder på å fjerne dem. (AP Photo/Vincent Yu)

Forsvarer seg med masker og plastfolie – demonstrantene i Hongkong nekter å forlate gatene

Demonstrantene har varslet en opptrapping av massemobiliseringen i Hongkong, dersom myndighetene ikke går med på deres krav innen onsdag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uroen i Hongkongs gater fortsatte natt til tirsdag. Massedemonstrasjonene har pågått de siste dagene, og demonstrantene nekter å gi seg.

Søndag gikk politiet til angrep på demonstrantene med tåregass, og situasjonen i Hongkong er fortsatt spent. 

Forlater ikke sentrumsgatene

Natt til tirsdag var fortsatt tusenvis samlet i sentrum av Hongkong, og de er godt forberedt dersom politiet velger å gå hardt ut for å fjerne dem. 

Kledd med masker, vernebriller og plast har byens innbyggere slått leir ved én av Hongkongs viktigste gater, skriver CNN. Natt til tirsdag har det likevel vært en rolig stemning i byen, og både studenter og vanlige innbyggere har flyttet livet sitt ut i gatene. De spiser, drikker, gjør lekser og prater sammen. 

Så langt har minst 52 mennesker blitt skadet i opptøyene, som for alvor startet fredag. 

Ifølge nyhetsbyrået AP har de som organiserer demonstrantene varslet at de vil trappe opp demonstrasjonene onsdag, dersom myndighetene i Hongkong ikke møter deres krav innen den tid. 

Regjeringen i Hongkong oppfordrer den stadig voksende folkemengden om å trekker seg vekk fra gatene, men blir ikke hørt. Etter de voldsomme sammenstøtene mellom demonstranter og politi søndag, trakk myndighetene ut store deler av politistyrken mandag kveld. 

Helligdager i vente

Blant folkemengdene ropes det nå krav om at byens upopulære leder, Leung Chun-ying må gå av. 

– Studentene beskytter nå vår stemmerett, og Hongkongs fremtid. Vi er ikke redde, og vi er ikke skremt, og vi vil kjempe for dette, forteller 55 år gamle Carol Chan. 

Både onsdag og torsdag er det helligdager i Hongkong, og det forventes at mange tusen vil slutte seg til den allerede voksende gruppen. 

Grunnen til konflikten og demonstrasjonene er innbyggernes motstand mot Kinas beslutninger rundt valget i Hongkong i 2017. 

Kinesiske myndigheter har besluttet at alle kandidater til valget må være godkjent av Beijing, og det har skapt voldsomme reaksjoner. Demokratiforkjemper i Hongkong mener Kina overkjører deres valg, og at det strider mot deres styresett.