PREMIERE: Iben Hjejles karakter «Dicte» havner på nytt i trøbbel som krimreporter for lokalavisen i Aarhus. Foto: TV 2
PREMIERE: Iben Hjejles karakter «Dicte» havner på nytt i trøbbel som krimreporter for lokalavisen i Aarhus. Foto: TV 2

TV 2-aktuelle Iben Hjejle takket nei til «Ringenes herre»

Det er klart for premiere på den nye sesongen av «Dicte». En suksess hun takker Lars von Trier for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Den danske suksesskrimserien «Dicte» fikk mange norske tilhengere etter den første sesongen på TV 2. Tirsdag er det endelig premiere på sesong to av den populære serien om Dicte Svendsen som jobber som krimreporter i lokalavisen i Aarhus.

Også denne gangen klarer hun å rote seg bort i nye lovbrudd, inkludert hooligans, barnemishandling og salg av bloddiamanter.

– Denne sesongen blir annerledes

Hovedkarakteren spiller av danske Iben Hjejle som TV 2 møtte i forbindelse med TV 2s høstlansering tidligere i år. Denne sesongen blir annerledes enn den første, forteller hun.

– Den første sesongen av «Dicte» var basert på bøkene til Elsebeth Egholm, men denne gangen har manusforfatterne stått helt fritt til å utvikle karakterene. Det har også betydd at skuespillerne også har fått lov til å bestemme hvilken retning våre karakterer skal bevege seg.

UREDD: Iben Hjejle og Elliot Hove i en scene fra den nye sesongen av «Dicte». Foto: TV 2
UREDD: Iben Hjejle og Elliot Hove i en scene fra den nye sesongen av «Dicte». Foto: TV 2

Å skildre det menneskelige dramaet

Våre danske naboer har i mange år produsert kvalitetsserier som Broen, Forbrytelsen, Borgen og nå «Dicte». Iben selv tror suksessen skyldes den langvarige satsningen som startet med den danske dogmebølgen for 15 år siden med Lars von Trier i spissen.

– Med lite økonomiske midler ble det i dogmeperioden det menneskelige dramaet som stod i fokus fordi man ikke kunne forsøke å lage en «internasjonal» storfilm. Den arven er blitt videreført til dagens danske dramaserier der det er vel så viktig å skildre dramatikken mellom mennesker i deres relasjoner som det er å skape fysisk krim, forteller Iben til TV 2.

Skryter av «Dag»

Hjejle mener også at norsk drama har fått et kraftig oppsving med serier som «Varg Veum» og «Dag», der hun også spilte en mindre rolle.

FILMENES HERRE: «Ringenes Herre» vant totalt 17 Oscar-priser for sine tre filmer. Foto: IMDB
FILMENES HERRE: «Ringenes Herre» vant totalt 17 Oscar-priser for sine tre filmer. Foto: IMDB

– I «Dag» var jeg var kun med i noen få episoder og jeg elsket serien. Den hadde fantastisk humor og mange flotte filosofiske betraktninger om parforhold og menneskelig relasjoner.

Takket nei til «Ringenes herre»

Iben har også en internasjonal karriere med roller i filmer som «High Fidelity» (2000) og «Defiance» (2008) bak seg. Hun ble også tilbudt en audition for trilogien «Ringenes herre» i 2000, men takket overraskende nei.

– Min sønn var knapt ett år på den tiden og da jeg leste en av epostene jeg fikk stod det helt nederst med liten skrift at man måtte regne med å bo minst to år i Wellington,  New Zeeland. Dessuten skrev de at man ikke fikk reise hjem i denne perioden. Jeg kikket da på min sønns far og sa at «det kan vi vel ikke».

Angret ikke

Iben har aldri angret på at hun takket nei til mulighet å være med på tidenes filmsuksess.

– Jeg kjøpte filmene og satt å så på ekstramaterialet om innspillingen av filmene. Da jeg så hvordan skuespillerne frøs i regnet, jobbet om natten og nesten segnet om av utmattelse, tenkte jeg at det var godt jeg slapp å stå der med en liten gutt i armene.

Andre sesong av «Dicte» har premiere tirsdag kl 21.40 på TV 2