PÅ LÅNT TID?: Alan Pardew er den Newcastle-manageren som har sittet lengst siden Sir Bobby Robson, men mye tyder på at han snart må finne seg en ny arbeidsgiver. Foto: REUTERS/Andrew Yates.
PÅ LÅNT TID?: Alan Pardew er den Newcastle-manageren som har sittet lengst siden Sir Bobby Robson, men mye tyder på at han snart må finne seg en ny arbeidsgiver. Foto: REUTERS/Andrew Yates.

Fikk «tidenes rareste støtteerklæring» - mandag kveld kan han være ferdig

Alan Pardew kan bli Premier League-sesongens første manageroffer mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Stoke-Newcastle fra klokken 21.00 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo.

At Mike Ashley ikke er som alle andre klubbeiere er gammelt nytt, men natt til lørdag overgikk han seg selv med å si følgende til en journalist på en pub:

«Taper vi mandag, forsvinner Pardew. Jeg har fått nok. Han er død. Ferdig».

– Hvor lenge holder han ut?
Dagen etter hevdet Ashley at det hele var en spøk, men det er nok av de som tror at forklaringen bare er et desperat forsøk på å bortforklare en usedvanlig lite klok uttalelse.

Uansett hva som ble lagt i ordene, er det ubestridelig at Alan Pardew er en presset mann før bortekampen mot Stoke mandag kveld. Pardew har ledet Newcastle siden desember 2010, men kan altså fort bli sesongens første manager i Premier League som får sparken.

– Uttalelsen til Ashley må være tidenes rareste «vote of confidence». Man lurer jo på hvor lenge Ashley holder ut med Pardew - før eller siden må han jo nesten bukke under for presset, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad før kampen som av mange er omtalt som en ren «vinn eller forsvinn»-kamp for Newcastle-manageren.

– Om jeg tror han får sparken? Det er vanskelig å si. Han har jo hatt ni liv som Newcastle-manager. Han har utvilsomt et veldig nært forhold til Ashley, men det er vanskelig å si om han står ved Pardew uansett, eller om han til slutt bukker under for presset. Presset på Pardew er også helt enormt - hvor lenge kan han selv holde ut? Det er vanskelig for oss vanlige mennesker å se for oss hvilket sykt press Pardew er under nå, forteller han videre.

– På tide å finne noe nytt
At opinionen ikke er på Pardews side er åpenbart for alle som har sett en Newcastle-kamp de siste månedene - de utallige «Sack Pardew!»-bannerne på tribunen stjeler like mye av oppmerksomheten som det som foregår på banen.

Audun Hageskal, leder i Toon Army Norway, ser ikke bort ifra at klubben er uten manager etter dagens kamp - og lever egentlig godt med det.

– Det kan nok fort være slutt for Pardew i kveld - i alle fall om det ikke minst ender med ett poeng. Jeg leste en plass at han er den manageren i Premier League-historien som har sittet lengst med så dårlige resultater. Det taler for seg selv. Det er på tide å finne noe nytt. Det har gått altfor lang tid med altfor dårlige resultater, uavhengig av personen Pardew. Jeg er ingen supporter av å sparke trenere, men nå har han holdt på i flere sesonger uten å levere, sier Hageskal.

I 2012 signerte Pardew en av de mest omdiskuterte kontraktene i nyere fotballhistorie da han takket ja til en åtte år lang avtale med klubben. Kontrakten har blitt latterliggjort av mange eksperter og supportere i etterkant, men Wikestad oppfordrer til å se nyansene som faktisk er der.

– Det er jo uvisst hva som egentlig står i den kontrakten. Så lenge det finnes åpninger for begge parter, er det ikke så galt. Enkelte hevder det er en klausul i kontrakten som bare gir ham krav på ett års etterlønn om han skulle få sparken - da blir det ikke dyrere for Newcastle enn for andre klubber. Andre påstår at han vil få flere år med etterlønn, og da stiller det seg annerledes. Det er uansett en høyst uvanlig kontrakt. 

– Hva sier den kontrakten om Mike Ashley som klubbeier?

– Den sier at han har et veldig tett forhold til Pardew. I et større perspektiv representerer også den kontrakten noe vi ønsker oss litt tilbake til - at managere får tid til å snu dårlige trender og mulighet til å lede et lag over tid. Vi slakter jo de «trigger happy» eierne, så vi må ikke bli hyklerske. Men det er samtidig klart at dette har gått veldig langt, og det er lite fremgang å spore. At klubben har problemer er det ingen tvil om.

– Ingenting han sier overrasker meg
Flere av de problemene ligger på banen - ikke bare å trenerbenken.

Laget ligger nest sist på tabellen, har fortsatt til gode å vinne en ligakamp i inneværende sesong, og har bare vunnet fem ligakamper siden nyttår.

Mandag kveld møter de Stoke borte, og statistikken tyder på at det blir alt annet en enkelt: Stoke har vunnet tre av sine fire siste hjemmekamper i Premier League mot Newcastle, og bortelaget har tapt sine fire siste mandags-kamper. På de fire kampene har de sluppet inn 12 mål.

– Kampene på mandager pleier jo å være gode kamper. Stoke har tapt begge sine hjemmekamper denne sesongen, taperen ender opp under streken, men presset er jo klart størst på Newcastle. Å se hvordan lagets mange utlendinger takler sin første «Monday night at Stoke»-opplevelse blir også interessant, mener Wikestad. 

Hageskal er ikke videre optimistisk før kampen og sier at «sifrene fort kan bli stygge». Men enn resultatet i den kampen, er han dog bekymret over at Newcastle og Mike Ashley er på vei til å bli en klubb for ler av og håner - mye på grunn av Ashleys mange uortodokse utspill.

– Han er en merkelig type uansett hvordan man snur og vender på det. Han sier det ene og det andre, og ingenting han sier overrasker meg. Det er jo noe av problemet, og det er ikke akkurat en behagelig situasjon. Man blir sittende og riste på hodet gang etter gang etter gang, mens andre bare ler av klubben. Pardew, Ashley, spillerne.... Alle blir stående igjen som tapere, og ingen får det som de vil, sier lederen av klubbens norske supporterklubb.