FÅR SPILLETID - OG LEVERER: Sander Svendsen (17) (fra venstre), Kristoffer Ajer (16), Martin Ødegaard (15), Mathias Dyngeland (18) og Håkon Lorentzen (15) får alle spille i Tippeligaen. Og de gjør seg ikke bort heller, tross sin unge alder. Foto: Scanpix
FÅR SPILLETID - OG LEVERER: Sander Svendsen (17) (fra venstre), Kristoffer Ajer (16), Martin Ødegaard (15), Mathias Dyngeland (18) og Håkon Lorentzen (15) får alle spille i Tippeligaen. Og de gjør seg ikke bort heller, tross sin unge alder. Foto: Scanpix

Talentene herjer i norsk fotball: – Nivået i Tippeligaen er lavere

TV 2s fotballekspert Petter Myhre er opptatt av at Martin Ødegaard og co får trent nok.

De blir flere og de blir yngre. Og kanskje blir de også bedre?

Nye norske stjerneskudd dukker opp i Tippeligaen med jevne mellomrom.

16 år gamle Kristoffer Ajer hadde riktignok vært på banen i sju Tippeliga-kamper tidligere i sesongen, men det var først på søndag at han markerte seg for fullt.

På direkten klinket lysluggen til med strakk vrist, og sendte Start i ledelsen mot Sarpsborg på Sør Arena.

Se videoer nedover i saken!

Et par timer seinere, noen hundre kilometer lengre nord i landet, fikk 16 år gamle John Hou Sæter sine første Tippeliga-minutter i Rosenborg-drakt, da han ble byttet inn for kaptein Tore Reginiussen åtte minutter før slutt.

Midtbanespilleren ble tidenes yngste RBK-debutant i den øverste divisjonen.

– Kjærnen sang navnet til Hou Sæter allerede da han skiftet på benken og gjorde seg klar til å komme inn, sier TV 2s fotballekspert Mini Jakobsen.

– Det at de yngste spillerne i Tippeligaen gjerne blir litt mer «stjerner» nå enn det de ble før i tiden, er nok helt klart på grunn av media og de sosiale plattformene, legger han til, før han utdyper:

– Det skrives mye mer om ungguttene nå, og vi i TV hauser dem opp. Om de egentlig er så mye bedre nå, enn det de var for 15-20 år siden, er jeg ikke så sikker på. Det at fansen er ekstra opptatt av de unge lokale guttene har selvsagt med tilhørighet å gjøre. Publikum elsker at «sine egne spillere» gjør det bra.

I årets Tippeliga er det flere unge spillere som har markert seg positivt. Supertalentet Martin Ødegaard er den som har fått definitivt mest oppmerksomhet, og når Per-Mathias Høgmo offentliggjør Norges tropp mot Malta og Bulgaria på tirsdag, kan 15-åringen fort være blant de utvalgte.

Les også: God Rekord-Ødegaard spilte hele kampen for Norge

Da U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud i forrige uke tok ut U21-troppen som skal møte Irland og Ungarn i oktober, ble Ødegaard nemlig utelatt.

Mandag spurte TV 2 Smerud om han kunne si noe om et eventuelt Ødegaard-uttak til de to landskampene mot Malta og Bulgaria.

– Det kan jeg ikke kommentere, dere får vente til tirsdag, svarte U21-sjefen.

– De får sjansen og de markerer seg
Noe han derimot var villig til å kommentere og til å snakke om, var alle de norske talentene som har gjort det bra i årets Tippeliga.

– Jeg synes det er positivt at vi får frem gode spillere i ung alder, som faktisk også holder et bra nivå. De får sjansen og de markerer seg, kommer det fra Smerud.

– Den norske ligaen er av UEFA rangert som den 26. beste i Europa, blant annet bak den hviterussiske og den kypriotiske ligaen. Kan det være en sammenheng mellom nivået og de unge debutantene?

– Hva som er årsaken til den rangeringen er ikke godt å si, men det er ikke automatisk slik at flere unge spillere gjør en liga dårligere. Noen av de guttene som kommer opp nå har veldig store styrker, særlig i den offensive delen av spillet. Men fotball er et sammensatt og krevende spill, og det tar tid å beherske alle faktorene. Det blir uansett for enkelt å sette likhetstegn mellom dårlig nivå og unge spillere, sier Smerud.

Petter Myhre: – Nivået i Tippeligaen er lavere
Martin Ødegaard (15, Strømsgodset), Kristoffer Ajer (16, Start), John Hou Sæter (16, Rosenborg), Tor André Skimmeland Aasheim (18, Haugesund), Mathias Dyngeland (18, Sogndal) og Morten Konradsen (18, Bodø) er altså noen av de fremtidige håpene i norsk fotball. De har alle debutert i Tippeligaen i 2014.

I 2013 Tippeliga-debuterte blant annet Iver Fossum (18, Strømsgodset), Sander Svendsen (17, Molde) og Håkon Lorentzen (16, Brann).

Les også: Iver Fossum er månedens talent – august 2014

TV 2s fotballekspert Petter Myhre tror nivået i Tippeligaen er en av grunnene til at vi nå ser flere «barnestjerner» i Tippeligaen enn det vi gjorde for bare noen få år siden.

– Det er en sammensatt greie. Nivået i Tippeligaen er lavere nå enn det var rundt midten av det første tiåret. Og nettopp det har hatt en positiv effekt for de yngre spillerne i form av at de faktisk får spilletid, sier Myhre, som ikke bare ser positivt på den økende bruken av unge spillere.

– Det må ikke bli for mange unge spillere i en og samme klubb. Det er viktig at det også er eldre og mer rutinerte spillere på treningene, som har holdningene og som kan være premissleverandører for den yngre garde. Misforstå meg rett, det er bra at de beste ungguttene får muligheten i Tippeligaen, men det er viktig at treningshverdagen deres også er optimal. At de trener med spillere som faktisk er bedre enn dem selv. Blir det for mange unggutter på treningen samtidig, blir det for lite utfordrende for de beste talentene.

– Må ikke bli en del av kamphverdagen
Myhre er også opptatt av at ungguttene ikke skal flyte inn i det han kalle kamphverdagen i for tidlig alder.

– Det er noe av det som kan ødelegge. Hvis et 16 år gammelt stortalent blir en del av kamphverdagen til resten av A-laget, får han ikke trent nok. De kommer gjerne innpå noen minutter for A-laget, så spiller de kamper for B-laget og kanskje også juniorlaget. Og så får de rett og slett ikke tid til å trene. En 16-17 år gammel fotballspiller bør og skal trene mer enn en spiller som er på tampen av karrieren.

– Kan det ikke fort bli for mye for en ung og lovende spiller?

– Det som er ekstremt viktig er at de for trent nok. At de fortsetter å dra på løkka. Det er fort gjort å bli så opptatt av at de skal være med på A-kampen på søndagen at de av den grunn ikke får trent nok dagene i forkant. De må tørre å trene nok! Det er ikke nå de skal være på topp, det er når de er 25, sier Myhre.

– Det må være en balansegang. Det må ikke bli for mange unggutter i et og samme lag. Og de må trene nok!