IS-kriger avslører: – Slik gjemte vi våpnene før USA bombet

I et eksklusivt intervju med CNN forteller en IS-kriger i Syria om hvordan de tømte hovedkvarter, og gjemte våpen hos sivilbefolkningen før bombene som ble sluppet over dem. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har forberedt oss på angrepet lenge. Vi har visst at basene våre er kjent, at vi er sporet med radar og satellitter. Derfor har vi backup, forteller IS-kriger Abu Talha i Syria til CNN.

Siden koalisjonens angrep har IS-ledelsen forbudt all kommunikasjon fra byen Raqqa, som ligger nord i Syria og er maktbasen til Islamsk Stat. Byen har mer enn 200.000 innbyggere, niqab er påbudt og musikk er forbudt. Islamistene har innført sharia-lovgiving med offentlig pisking og henrettelser. 

– Takk Gud, de visste ingenting

Med tillatelse fra emiren sin har Abu Talha reist til grensen mot Irak for nødvendig nettilgang til et skypeintervju. 

Han forteller at i forkant av luftangrepene er hovedkvarter tømt, noe av utstyret er gjemt hos sivilbefolkningen og noe er gjemt under jorden. 

– De trodde de visste alt. Takk Gud, de visste ingenting, sier krigeren om den amerikanskledede aksjonen mot dem.

Han gjør narr av koalisjonen angrep den siste uken, inkludert angrep på oljeraffineri og kjøretøy. 

– Det stanser ikke oss. Økonomien vår stanser ikke opp bare fordi vi mister oljeinntektene, sier Talha.

Han sier at angrepene ikke er nok til å stanse IS. Kanskje taper de terreng et sted, men da vokser det et annet, hevder han. 

– Disse angrepene stanser ikke oss, vår støtte eller våre krigere, sier han. 

– Franskmennene er spesielt brutale

Men nettopp luftangrepet mot Syria gjorde at en annen mann, Abu Omar, benyttet anledningen til å rømme fra IS-krigen. Han fjernet skjegget, og tok seg over grensen til Tyrkia. 

I møte med CNN forteller også han IS var godt forberedt før luftangrepene startet, og at mye av utstyret var gjemt bort. 

Han forteller at IS i stor grad består av utenlandske krigere, og trekker spesielt fram franskmennene som brutale. 

– Franskmennene er mer ekstreme enn oss. De er fra Frankrike, men det er som om de har vært en del av IS i årevis, sier han. 

Han jaktes nå på av både IS og av resten av verden, og han lever derfor i skjul. Han har fortsatt en drøm om kalifatet, men ikke under IS. 

– IS kan ikke fortsette slik. Det er mange ungdommer i 14-15 årsalderen som slutter seg til IS. Kanskje min stemme kan få dem til å tenke seg om en gang til, sier han til CNN. 

Tror USA vil gå til bakkekrig

Sju av ti amerikanere tror USA vil måtte sette inn bakkestyrker mot islamistopprørerne i Syria i Irak, viser en fersk meningsmåling.

President Barack Obama har gjentatte ganger forsikret om at bakkestyrker er uaktuelt, men blir ikke trodd av sine landsmenn.

72 prosent tror USA til slutt vil sette inn bakkestyrker, mens 20 prosent tror at Obama vil holde løftet om ikke å gjøre dette, viser målingen som er utført av Annenberg for NBC News og Wall Street Journal.