- MÅ TA LÆRDOM: Først i sommer lyktes AaFK med å hente inn erstatteren til storscorer Abderrazaq Hamed-Allah. For sent, mener Jan Jönsson som vil ha en skikkelig evaluering etter årets sesong. FOTO: SCANPIX
- MÅ TA LÆRDOM: Først i sommer lyktes AaFK med å hente inn erstatteren til storscorer Abderrazaq Hamed-Allah. For sent, mener Jan Jönsson som vil ha en skikkelig evaluering etter årets sesong. FOTO: SCANPIX

Frustert Jan Jönsson krever AaFK-evaluering

– Vårt hovedproblem, sier AaFK-treneren. – Det er jeg ikke enig i, svarer klubbdirektøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hundreårsjubileumet til Aalesunds Fotballklubb har ikke blitt som supporterne hadde håpet på.

I år drømte supporterne at klubben skulle følge opp fjorårets 4.-plass med en enda sterkere plassering i år. Det har ikke skjedd. I stedet har sesongen blitt en nedtur og en kamp for å overleve i Tippeligaen.

– Vi har nok bydd litt opp til dette selv, sier AaFK-trener Jan Jönsson til TV 2 Sporten.

Foran årets sesong solgte Aalesund storscorer Abderrazaq Hamed-Allah til den kinesiske klubben Guangzhou R&F for snart 35 millioner. Først i sommer ble han erstattet.

– Jeg skulle helst ha ventet noen uker med å snakke med deg om dette, men det er klart at dette har vært vårt hovedproblem i år. Vi visste at spissplassen var en kritisk posisjon og du vet jo at noe er galt når telefonene ringer allerede i november og vi ikke klarer å ersattte han. For da har du både november, desember, januar, februar og mars på deg til å finne en erstatter, sier Jan Jönsson.

– Hva skyldes det at det tok så lang tid? Var dere for dårlig forberedt?

– Nei, det vil jeg ikke si. Hvorfor vi ikke lykkes er et godt spørsmål, men jeg har ikke noe godt svar til deg. Men vi var forberedt, investorene ville hente en ny spiss, og klubben ville det også. Så alt lå til rette, og derfor må vi tåle at dette er et punkt på evalueringen etter sesongen, sier Jönsson.

Uenig AaFK-direktør
At spillerlogistikken i Aalesund har skapt en del misnøye internt på Color Line stadion det siste året er det liten tvil om. Likevel er ikke klubbdirektør Henrik Hoff enig med trener Jan Jönsson i at det manglende spisskjøpet har vært klubbens hovedutfordring i år.

– Jeg er ikke enig i det. Vi har jo kjøpt en spiss, sier Hoff og viser til Mostafa Abdellaoue.

– Men han kom først i sommer?

– Ja, det kan du for så vidt si. Det er klart at en av utfordringene når vi solgte Hamed-Allah var at vi ikke fikk inn en ny spiller, men at det er hovedproblemet vårt vil jeg ikke si, sier Hoff.

Han ønsker ikke å kommentere Jönssons uttalelser ytterligere, bortsett fra at han sier at han føler klubben har blitt ganske bra på spillerkjøp.

Spørsmålet er hvor det går galt. Er det klubben som er for treg eller er det sportslige apparatet for nølende?

– Hvor ligger problemet, Jan Jönsson?

– Jeg har ikke noe godt svar på det, og det er heller ikke noe poeng i at vi sitter her og kritiserer hverandre på kryss og tvers. I tillegg kan jo en del av det være utur siden vi faktisk la inn noen bud på spillere. Men totalt sett lykkes vi ikke, og da må vi tåle å stille spørsmål ved hvorfor vi ikke gjorde det. Når vi evaluerer sesongen, bør det være et stort spørsmål slik at vi kan ta lærdom av det, sier Jönsson som for ordens skyld er klar på at det var helt riktig å selge Hamed-Allah.

– Ville kjempet om medalje med erstatter
Men han skulle helst sett at noen av de snart 35 millionene ble kjappere reinvestert. I så fall føler Jönsson seg trygg på at bunnkamp hadde blitt byttet ut med tetkamp i år.

– Med Hamed-Allah - eller noen i nærheten av hans kaliber på laget - ser jeg for meg at laget ville ha hatt en positiv utvikling. I fjor lå vi topp tre til topp fire hele året, så det er klart at jeg tror vi kunne kjempet om medalje med en spillertype som Hamed-Allah på laget, sier Jönsson.

Han bruker litt tid på å begrunne hvorfor han mener dette.

– En viktig sak oppe i dette her er Leke James. Jeg skal ikke henge meg så mye opp i ham, men i det siste - når det har begynt å snu seg litt for oss - har han vært frisk og skadefri. I år er det egentlig bare en kamp vi har vært sjanseløse i, og det var Molde på bortebane. Ellers har vi nesten bare spilt jevne kamper. I mai spilte vi åtte-ni kamper, der Leke manglet i de fleste. Nesten alle var jevne, men uten en typisk målscorer i laget er det vanskelig å vinne fotballkamper, sier Jönsson.

For når Leke James først ble skadet, manglet erstatteren.

– Var det en plass det var kritisk på, så var det spissplassen. Og selvfølgelig måtte skadene komme der, sier AaFK-treneren. 

Nå blir høsten en kamp for å overleve i Tippeligaen for AaFK. Til neste sesong mister klubben årets kaptein Jonatan Tollås til Vålerenga. Videre går kontrakten til Fredrik Ulvestad ut. Ingenting tyder på at han vil forlenge med Aalesund.

– Jeg ser en bra framtid for Aalesund. Det er selvfølgelig spillere du gjerne vil anstrenge deg for å beholde, men jeg ser muligheter likevel. Klubben har gjort en bra jobb på utviklingssiden og vi har gitt mange unggutter sjansen. Vi er blitt et lag for Sunnmøre, har støtte av de rundt klubbene og har et lag for framtiden, sier Jönsson.